2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Négy GS-bajnok egy negyedben

TENISZ

Nagyon érdekesen alakult a ma rajtoló lexingtoni női torna sorsolása. Az első negyedben ugyanis három volt világelső (S. Williams, V. Williams és Azarenka) és négy Grand-slam bajnok (még Stephens) kapott helyet. Serena Williams az első kiemelt, aki az amerikai Bernanda Perával kezd, a 2. fordulóban pedig nővére Venus vagy a fehérorosz Viktorija Azarenka következik. A továbbjutó ellenfele a negyeddöntőben az US Open volt bajnoka, Sloane Stephens lehet.

Szerbia első képviselője a korona-időszakban Jovana Jović-Jakšić lesz – Nina Stojanović visszalépett –, aki a lexingtoni selejtezőben a japán Majo Hibivel kezd.

Prágában is ma kezdenek, ott szerényebb a mezőny, és a román Simona Halep kimondott esélyes, a második kiemelt pedig a horvát Petra Martić, aki a múlt héten Palermóban az elődöntőben esett ki.

PALERMO – A női torna negyeddöntőjében: Martić–Szasznovics 7:6, 7:6, Ferro–Errani 6:4, 6:1, Kontaveit–Cocciaretto 6:1, 4:6, 6:1, Giorgi–Jasztremszka 4:6, 7:6, 6:3, elődöntő: Kontaveit–Martić 6:2, 6:4, Ferro–Giorgi 2:6, 6:2, 7:5.

A Spartacus férfi csapata megvédte címét

A férfiak mezőnyében a Spartacus, a nőknél pedig a Novak Tenisz Akadémia csapata nyerte meg a felnőtt országos tenisz csapatbajnokságot, melynek az elmúlt napokban a Spartacus sétaerdei teniszpályái adtak otthont. A címvédő szabadkai férficsapat a negyeddöntőben a belgrádi Premium együttesét nagyon simán, 5:0 arányban győzte le, majd a döntőbe jutásért a szintén fővárosi Đukić Tenisz Akadémia együttesét 4:1 arányban verték a kék-fehérek. A döntőben a házigazdára a niši TAŽ (Teniska Akademija Živković) csapata várt, ugyanis a dél-szerbiaiak az elődöntőben a Viktor Troickivel felálló Crvena zvezda együttesénél bizonyultak jobbnak 4:3 arányban. A döntőben 1:0 és 2:1-re a nišiek vezettek, 3:2-nél már a Spartacusnál volt az előny, de a Milojević, Tepavac kettős legyőzte Juhászt és Kovácsot és a TAŽ 3:3-ra egyenlített. A mindent eldöntő, hetedik párharcot a Sabanov-fivérek nyerték, és ezzel a trófea Szabadkán maradt.

A nők mezőnyében a tavalyi bajnok Spartacus a nyolcaddöntőben a Fair Play csapatát 4:0-ra győzte le, a negyeddöntőben a Haron együttesénél 3:2 arányban bizonyult jobbnak, az elődöntőben azonban 3:2 arányban alulmaradt a Player Zone csapatával szemben.

Eredmények, férfiak, elődöntők: Spartacus–Đukić Tenisz Akadémia 4:1, TAŽ–Crvena zvezda 4:3. Döntő: TAŽ–Spartacus 3:4 (Milojević–Miladinović 6:0, 6:4; Krstin–M. Sabanov 7:6, 0:6, 3:6; Kuzmanov–Stipić 6:1, 6:2; Tepavac–Juhász 1:6, 6:4, 2:6; Vukotić–I. Sabanov 1:6, 4:6; Milojević, Tepavac–Juhász, Kovács 6:3, 7:6; Krstin, Kuzmanov–Sabanov, Sabanov 6:7,4:6). Nők, elődöntők: Spartacus–Player Zone 2:3, Novak Tenisz Akadémia–Đukić Tenisz Akadémia 4:0. Döntő: Novak Tenisz Akadémia–Player Zone 3:1 (Jorović–Čurović 6:2, 3:6, 6:2; Milovanović–Đaković 6:7, 2:6; Radivojević–Babić 6:3, 6:1; Šepa–Milenković 6:1, 6:4).

Szombaton újabb rangos torna kezdődött a sétaerdei pályákon, ugyanis a járványügyi intézkedések betartásával Szabadka nyílt bajnoksága rajtolt el a felnőttek mezőnyében.

NHL

Kialakult a rájátszás mezőnye

Ma hajnalban eldőlt, hogy melyik 16 csapat vesz részt az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 16 csapatos rájátszásában, miután a kanadai Edmonton és Toronto városaiban befejezték az idei csonka szezonra megalkotott versenyszakaszt, az előselejtezős párharcokat. A szezon megszakítása után a főcsoportonkénti első 4-4 csapat garantált playoff-résztvevő lett, keleten a Philadelphia, a Tampa Bay, a Washington és a Boston, nyugaton a Vegas, a Colorado, a St. Louis és a Dallas. Az 5–12. helyezettek három győzelemig tartó párharcokat vívtak a fennmaradó helyekért. A rájátszásban már a szokásos hosszúságú, négy győzelemig tartó sorozatok következnek.

Az utolsó nyitott előselejtezős párharc, a Toronto–Columbus ma hajnalban ért véget.

NHL, rájátszás, 1/16, a párharc-sorozatok végeredménye, kelet: Pittsburgh–Montreal 1:3, NY Islanders–Florida 3:1, Carolina–NY Rangers 3:0, Toronto–Columbus (2:2). Nyugat: Edmonton–Chicago 1:3, Nashville–Arizona 1:3, Calgary–Winnipeg 3:1, Vancouver–Minnesota 3:1.

ÚSZÁS

Elhunyt a leghíresebb orosz edző

Hetvenegy éves korában elhunyt az egyetemes úszósport leghíresebb orosz edzője, Gennagyij Tureckij, aki az utóbbi években Svájcban élt és dolgozott. A TASZSZ jelentése szerint Tureckij egy svájci klinikán pénteken agyvérzés kapott, kómába esett, s életét már nem tudták megmenteni.

A neves szakember tanítványaként nyert a sprinter Alekszandr Popov négy olimpiai és hat világbajnoki aranyat, de az orosz úszósport számos más klasszisát is ő nevelte ki.

Tureckij a kilencvenes években Ausztráliában dolgozott, ahol a 2000-es sydneyi olimpián az ő szakmai segítségével lett kétszeres ötkarikás aranyérmes a hazai színekben versenyző Michael Klim. 2001-ben doppingvádakkal illették, amelyek alól később felmentették, és az ausztrál sportbizottság döntése értelmében a tréner visszatérhetett a munkájához.