2024. április 23., kedd

Sport a mai napon

A magyar nagydíj volt az 1986-os Formula–1 világbajnokság tizenegyedik futama, melyet augusztus 10-én tartottak meg a Hungaroringen. Ez volt az első magyar nagydíj, és a sportág történetének első futama, amely a keleti blokk egyik országában került megrendezésre.

A Hungaroring Magyarország legkorszerűbb autóverseny-pályája. Budapest és Gödöllő között, az M3-as autópálya közelében található Mogyoród külterületén, a nemzetközi sajtóban viszont gyakran budapesti pályának említi.

Bernie Ecclestone, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke Formula–1-es versenyt akart rendezni a vasfüggöny mögött. Először Kína, a Szovjetunió és Jugoszlávia volt kiszemelve, végül Magyarországra esett a választás. Az itteni rendezés először 1983-ban került szóba, a lehetséges helyszín pedig a Városliget és a Népliget volt, végül 1985 szeptemberében a szerződés megkötésekor eldőlt, hogy új pályát építenek Mogyoródon. Tervezését az Aszfaltútépítő vállalat mérnökei, Papp István és Gulácsi Ferenc végezték, amivel a számítógéppel való kidolgozás világviszonylatban is úttörő jellegű példáját alkották meg.

A pályát 1985. október 1-jén kezdték építeni, és nyolc hónap alatt készült el. A Hungaroringet kétszer építették át. Először 1989-ben, ami egy kisebb módosítás volt (a hármas siként elvették), majd 2003-ban, amikor a célegyenes utáni 1-es és a 13-as kanyart lejjebb tették, és hosszabb egyenest építettek helyette. Az átépítések miatt a pálya hosszúsága először az eredeti 4014 méterről 3975 méterre csökkent, de 2003-ban elérte mai 4381-es hosszúságát.

A Hungaroring forró és poros pályának számít. E jellemzők miatt az előzés meglehetősen ritka, mégis számos emlékezetes verseny történt. Elsősorban 1986-ból Nelson Piquet és Ayrton Senna csatája, 1987-ben Nigel Mansell leeső kereke, majd 1989-es parádés győzelme, és 2006-ban, ami az első esős Magyar Nagydíj volt. A pályát a Monacói Nagydíjhoz szokták hasonlítani, ahol sok a szűk szakasz és a lassú kanyar. A pilóták véleménye megoszlik. Senna, Mansell, Michael Schumacher, Fernando Alonso és Lewis Hamilton – utóbbi nyolc győzelemmel a pálya csúcstartója –például a legjobb pályák között emlegette, míg mások túl lassúnak találták.

A Hungaroringen egyetlen halálos baleset történt, 2015-ben superbike versenyen, a kör abszolút csúcsát pedig Hamilton tartja az 1:13,447 perccel.

A pontosan 34 évvel ezelőtti első magyar nagydíj pole-pozícióját Senna szerezte meg brazil honfitársa Piquet előtt. A 12. körben Piquet került az élre, féltávnál újra Senna vezetett, az 57. körben Piquet visszaelőzött, és végig megtartotta az előnyt, ami a célban több mint 17 másodpercet tett ki.

A Hungaroring a türelmi zónák terén is szerepet vállalt. E zónák a nyugati nagyvárosok vörös lámpás negyedeinek magyarországi megfelelője, az a hely ahol a hatóságok tolerálják a nyilvános prostitúciót. Az erről szóló törvényt 1999-ben hozta meg az Országgyűlés, és ennek életbelépése után elsőnek Mogyoród önkormányzata magánterületen 2000-ben ideiglenesen, a Formula–1 futam idejére hozta létre, de a folyamatos támadások miatt nem hirdették meg minden évben.