2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1, A 70. ÉVFORDULÓ NAGYDÍJA

Verstappen kicselezte a Mercedest

Az idén először nem a Mercedest intette le elsőként a kockás zászló a Formula–1-ben, hiszen Max Verstappen átugrotta az ezúttal is komoly gumigondokkal küzdő Ezüst Nyilakat, megnyerve az egyedi fantázianevet és ünnepi körítést kapó 70. Évforduló Nagydíját.

Silverstone lett a második – és egy időre talán utolsó – olyan pálya, amelyen a járvány hatására, az utazási igény csökkentése céljából rendhagyó módon két egymást követő hétvégén is futamot rendezett az F1 – ezt az alkalmat pedig az 1950 óta létező sport múltjára való megemlékezésnek szentelték.

A Pirelli az előző heti Brit Nagydíj defekthulláma ellenére kitartott az egy fokkal lágyabb gumik bevetése mellett, így lecsökkent az esélye, hogy egyetlen kerékcserével teljesíteni lehessen a futamot. A pole-ért ismét kétfős csata zajlott szombaton, de az legalább szoros volt, és ezúttal Valtteri Bottas hajszállal le tudta gyűrni Lewis Hamiltont. A finn a rajtnál is az élen maradt, ám a Mercedes mégis hátrányban találta magát Verstappen Red Bulljához képest, aki keményebb keverékeken startolt, és a Mercedesek korai kerékcseréje után az élre állt. A címvédő csapat autói egyébként is mindenkinél gyorsabban elmelegítették az abroncsokat, így jóval kisebb taktikai mozgásterük maradt, mint az ezen a téren ritkán hibázó Red Bullnak, így Verstappen a pályán való előzés nélkül, a bokszkiállások jó ütemezésével ugrotta át mindkettőjüket, és szerezte meg összességében kilencedik futamgyőzelmét. A két Mercedes a hajrában még csatázott egyet a dobogós helyeken, s Hamiltonnak frissebb gumikkal sikerült Bottas elé kerülnie.

Charles Leclerc a negyedik hellyel most is mindent kihozott a Ferrariból, azon kevesek közé tartozva, akik egy kerékcserével is eljutottak a célig. Ezúttal már fel tudott állni a rajtrácsra Nico Hülkenberg is, akinek ismét be kellett ugrania a továbbra is pozitív koronavírus-tesztet produkáló Sergio Pérez helyére, és amikor a kiváló harmadik helyre kvalifikált, sokan hinni kezdek a tündérmesében, hogy a helyettes német ilyen körülmények között szerezheti meg első F1-es dobogóját, amire tíz éve hiába vár. A verseny nagy részén a negyedik helyen haladt, ám a végét már nem bírták a gumijai, így csak hetedik lett.

Újfent rémes hétvégéje volt Sebastian Vettelnek, aki rendszeresen hangoztatja, nem tud megbízni idei autójában: ezt a rajtnál is prezentálta, ahol külső hatás nélkül kicsúszott, majd végül csak a 12. helyen kocogott be a célba. Mindenesetre egyre erősebbek azon pletykák, miszerint a német jövőre az Aston Martin nevet felvevő Racing Point versenyzője lesz. Azé a Racing Pointé, amely ez és Hülkenberg produkciója miatt egy harmadik ügy miatt is rivaldafénybe került a hétvégén. A Renault ugyanis már futamok óta óvást nyújt be a csapat ellen a tavalyi Mercedesre megszólalásig hasonlító autóinak szabályossága miatt. Egy rendkívül szövevényes szabályértelmezési ügy kapcsán az FIA a hétvégén kihirdette, hogy 400 ezer euró bírsággal és 15 konstruktőri pont levonásával szankcionálja az istállót, amelynek autója ugyan technikailag szabályos, de a hátsó fékhűtők megépítésének időzítése miatt mégis felelősségre vonhatók. Az ítélettel szinte senki nem ért egyet: Racing Point a súlyossága, négy másik csapat annak enyhesége miatt adott be fellebbezést, így az ügynek még koránt sincs vége...

A 70. Évforduló Nagydíjának végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:19:41,993, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +11,3 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +19,2, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +29,2, 5. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) +39,1 mp hátrány stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 107 pont, 2. Verstappen 77, 3. Bottas 73, 4. Leclerc 45, 5. Norris 38, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 180 pont, 2. Red Bull 113, 3. Ferrari 55, 4. McLaren 53, 5. Racing Point 41, stb.