2024. március 28., csütörtök

Egyre durvább kormányellenes tüntetések a gyászoló Bejrútban

Újabb éjszaka telt el utcai harccal a libanoni fővárosban, ahol a múlt heti kikötői robbanás ismét lendületet adott a hónapok óta folyamatos kormányellenes tiltakozásnak.

A tüntetők már két napja próbálnak bejutni a parlamentbe, de ezt a rohamrendőrök vasárnap éjjel is megakadályozták. Az elmúlt napok demonstrációin több mint százan megsérültek. Egy rendőr meghalt a szombati összecsapásokban.

A több ezer tonnányi, szabálytalanul tárolt ammónium-nitrát felrobbanását mindenki a hatóságok, így közvetve a kormány hanyagságával magyarázza. Az anyagi kár megközelíti a 15 milliárd dollárt, és tízezrek otthona dőlt romba.

Két miniszter lemondott, miután a külügyminiszter már pár nappal korábban távozott, amikor felállt a nemzetközi pénzintézetekkel tárgyaló delegáció két tagja is azzal az indokkal, hogy képtelenség rávenni a kormányt bármiféle reformra.

Pedig az ENSZ és a francia elnök közösen meghirdetett adományozó konferenciáján összegyűlt 250 millió eurót is csak akkor kapja meg Libanon, ha a kormány vállalja az ország talpraállásához szükséges átalakításokat.