2024. április 25., csütörtök

Megalakult a Szerbiai Egyesült Ellenzék

A tizenkét párt között van a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége

Tizenkét politikai szubjektum ma aláírásával ratifikálta a Szerbiai Egyesült Ellenzék megalakításáról szóló határozatot, írja az N1. Közöttük a Polgári Platform, a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Szerbiai Államalakító Mozgalom, a Néppárt, az Otadžbina, a koszovói szerbek népi mozgalma, a Mozgalom a változásokért, a Szabad Szerbia Mozgalom, a Sloga, a Szerbiai Szakszervezetek Társulása, a Szabadság és Igazság Párt, a Šumadijai Régió és Đorđe Vukadinović.

Az aláírókban közös, hogy egyikük sem működött együtt soha Aleksandar Vučić rezsimjével, és nem vettek részt a legutóbbi parlamenti választásokon. Mai döntésünk értelmében folytatjuk az együttműködést világosan megfogalmazott és egyértelmű céljaink eléréséért – fogalmazta meg Janko Veselinović, a Mozgalom a változásokért részéről az aláírást követő sajtótájékoztatón. Mint folytatta, Szerbia nem szabad ország, illetve, az „ún. választások” után – melyet a nép és az ellenzék egyöntetűen bojkottált –, az egyetlen ország Európában, melynek nincs legitim képviselőháza és kormánya.

A polgárok egzisztenciális gondokkal küzdenek, megzsaroltak, az intézmények romokban hevernek, a média pedig rabigában van. A gazdasági és társadalmi krízis minden átkának tudatában alakítjuk meg a Szerbiai Egyesült Ellenzéket, azzal a kijelölt céllal, hogy különbözőségeink ellenére is leváltsuk a szakbarbár, korrupt hatalmat, mely egy ember önkényére épül. Demokratikus, szabad társadalmat kívánunk építeni erőszakmentes politizálással, a polgári engedetlenség bármely formájának alkalmazásával – jelentette be Veselinović.