2024. április 24., szerda

Dr. Kon: Továbbra is bizonytalan a járványügyi helyzet

Újabb 236 fertőzött – 9 személy meghalt

 Pénteken a pozitív teszteredmények aránya 2,8 százalék volt, szombaton 3,2 százalék, tegnap pedig 3,8 százalék.

Dr. Predrag Kon epidemiológus (Fotó: Beta)

Dr. Predrag Kon epidemiológus (Fotó: Beta)

– Belgrádban napról napra csökken a koronavírussal fertőzöttek száma. Ennek ellenére jelenleg is sok a fertőzött személy, ezért a járványügyi helyzet továbbra sem kielégítő – mondta dr. Predrag Kon epidemiológus, és hozzátette: egyetért Ana Brnabićtyal, aki tegnap azt jelentette ki, hogy kedden teszik közzé az új tanévvel kapcsolatos, végleges döntést, de az alsósok és az ötödikesek az iskolában fogják követni a tanórákat. A kormányfő szerint minden jel arra mutat, hogy szeptember 1-jén elkezdődhet a tanítás.

– Majdnem minden kérdésben megszületett az egyetértés. Azt azonban egyelőre nem tudni pontosan, milyen önálló döntéseket hozhatnak majd az iskolák. A szülőknek tudniuk kell, hogy csak egészséges gyermek járhat iskolába. Iskolába indulás előtt a szülők kötelesek megmérni a gyermek testhőmérsékletét, mert ezt nem szeretnénk az iskolákra hagyni – magyarázta dr. Kon.

A sajtótájékoztatón többek között arról kérdezték az epidemiológust, hogy miért nem hozzák továbbra is nyilvánosságra a gyógyultakról szóló adatokat. Dr. Kon erre azt válaszolta, hogy legvalószínűbb azért, mert nem sikerült összegyűjteni a szükséges adatokat. Az epidemiológus kitért még az autizmusban szenvedő gyermekek esetére is, hiszen az utóbbi időben gondot jelent, hogy nem működnek a számukra kialakított napközik. Nem olyan egyszerű a helyzet, mert nehéz megértetni ezekkel a gyerekekkel, hogy tartsák be az egymás közötti távolságot, és egyelőre nem született döntés ezzel kapcsolatban.