2024. március 28., csütörtök

Negyedórás várakozási idő

A szigorú előírások ellenére, a határforgalom továbbra is aktív

A koronavírus-járvány kiváltotta helyzet merőben megváltoztatta utazási szokásainkat. Az országhatárokon való átjutás egyre nehézkesebbé vált. A hírügynökségi jelentések között szemezgetve foglaltuk össze, hogyan alakult az utasforgalom a mögöttünk levő napokban.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Magyarország Szerbia esetében kötelező orvosi vizsgálatot rendelt el, így azoknak, akik hosszabb tartózkodás mellett idegenforgalmi céllal, tanulmányi okokból érkeznek, vagy visszatértek a munkahelyükre, két negatív tesztet kell felmutatniuk, amit 5 napon belül (az utolsó vizsgálatot pedig 48 órával korábban) végeztek el. Ha az utasok nem rendelkeznek 2 negatív teszttel, 14 napos karanténba kerülnek. Nincs szükség tesztre, amennyiben csak átutazunk az országon, ebben az esetben a célország munkaengedélyét, vagy az utazás okát igazoló bizonylatot kell felmutatni. Meghatározott helyeken lehet csak megállni ebben az esetben és meghatározott útirányt kell követni.

Azok a szerb állampolgárok, akik viszont a határövezetben laknak (30 kilométeres körzetben), a két ország közti megállapodás alapján beléphetnek az ország területére. Ezt kihasználva a polgárok, többen is útnak indultak, így a hétvégén torlódás alakult ki a Horgos 1 és Horgos 2 határátkelőhelyen, ám a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség adatai szerint hétfőn már az utasforgalom esetében is 15 perces volt a várakozási idő. Hasonló volt a helyzet Rasztinánál, illetve Gyálán, Bajmokon és Béregen is. Kelebián az utasforgalom 15 percet vesztegelt, ám a teherforgalom két órát is várakozott a továbbjutásnál. A horgosi határátkelőn a teherforgalom 90 percet várakozott az országból való kilépésnél.

HATÁRÁTKELÉS HORVÁTORSZÁGBA

Miután Horvátországba csak azok léphetnek be Szerbiából, akiknek biztos szálláshelyük van, és így is 14 napos kötelező orvosi felügyelet alá kerülnek, ám amennyiben rendelkeznek egészségügyi bizonylattal arról, hogy nincs koronavírus-fertőzésük, az izoláció 7 napra csökkenthető. Míg azok, akik idegenforgalmi vagy más gazdasági céllal, iskoláztatás céljából, vagy ingatlanok tulajdonosai, beléphetnek az ország területére, hatósági karanténba sem kell menniük, csupán egy 48 óránál nem korábbi PCR-tesztet kell felmutatniuk. Az áthaladás is engedélyezett, amennyiben bizonylatot tudnak az utasok felmutatni, hogy a célországba biztos a belépésük. A teherforgalom esetében tegnap 30 perces volt a veszteglés Bezdánnál, Sotnál, Palánkánál és Gombosnál is. Batrovcinál az utasforgalom 30 percet volt kénytelen várakozni, Šidnél viszont gyorsabb volt a forgalom, ott 15 perces volt a veszteglés.

BOSZNIA-HERCEGOVINA FELÉ

Szabad az út Bosznia-Hercegovina felé a szerbiai állampolgárok számára. A határhelyzet percről percre változik. A Mali Zvornik határátkelőhelyen tegnap 30 perces volt a várakozás az utasforgalom esetében, csakúgy mint a teherforgalom esetében is. Trbušnicánál is 30 percet vártak az utasok, csakúgy mint Bajina Baštánál, Kotromannál, Sremska Račánál.

A szigorú előírások ellenére azonban zajlik a forgalom Bulgária, Románia, Montenegó és Észak-Macedónia felé is, ahol tegnap 15–30 perces veszteglést jelentettek a hivatalos szervek az utas- és a teherforgalom esetében is.