2024. március 29., péntek

Trump négy elnöki rendeletet írt alá

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet.

Az első elnöki rendelet részlegesen visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküliségi segély fizetését, a második pedig segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez. A harmadik rendeletben szövetségi szinten betiltják a kilakoltatásokat, a negyedik pedig felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adókat.

A Trump által a New Jersey-i golfpályáján aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer demokrata párti szenátor bírálta Trump bejelentését, működésképtelennek, gyengének és elégtelennek nevezve az intézkedéseket.

A megemelt, heti 600 dolláros munkanélküliségi járadék fizetésének határideje a múlt hónapban járt le, akárcsak a kilakoltatási moratórium. Mindkét intézkedés a kongresszus által tavasszal elfogadott, csaknem 3000 milliárd dolláros segélycsomag része volt. A Trump által aláírt rendelet értelmében heti 600-ról 400 dollárra csökken a megemelt munkanélküliségi segély összege, és a kifizetéshez szükséges forrást a rendkívüli katasztrófákra elkülönített tartalékból szabadítják fel.

A kongresszusban péntek délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről. A legnagyobb vita a munkanélküliségi segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. A bruttó hazai termék 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalékkal, vasárnap.