2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

A gyógyszerészet két és fél évszázada

Kétszáznegyvenöt éves hagyománya van a gyógyszerészetnek Nagybecskereken. Bánát mocsaras vidékén ugyanis mindig létfontosságú volt az emberek egészségének a megőrzése. A két és fél évszázad alatt felhalmozott gyógyszerészeti örökséget próbálja megmenteni az enyészettől egy becskereki gyógyszerész.
Muzslya bejáratánál, a Madách Imre és a Radnóti Miklós utcák sarkán levő Szentendre Gyógyszertár több mint egy „egyszerű patika”. Mert, aki nemcsak gyógyszert akar vásárolni, hanem érdekli a gyógyszerészet története, az a szomszédos múzeumba megtekintheti Stevan Vukov gyógyszerész háromezer tárgyat felölelő gyűjteményét is.

– Minden tárgynak megvan az anyagi, de elsősorban a szellemi értéke. Az igazi érték pedig az, hogy mindezek a tárgyak egy helyen vannak. Többségükről tudjuk, hogy kinek a tulajdonát képezték, és mire szolgáltak. Ezeknek az igazán nagy embereknek a múltját megismerve önmagunkat és a jelenünket is gazdagítjuk – mondja a gyógyszerész.
Betérve ide az embernek az a benyomása, hogy itt megállt az idő. Ugyanakkor minden tárgy egyben a vidék fejlődéséről is tanúskodik.
– Hangsúlyozni kell, hogy a gyógyszerészetnek és az egészségkultúrának döntő jelentősége volt Bánát fejlődése szempontjából. Bánát ugyanis az átfogó egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően vált olyan területté, amely a megélhetés szempontjából vonzóvá vált a ma is itt élő nemzetek számára.
A gyógyszerészet sokáig kizárólag a férfiak tevékenysége volt, ritkán lehetett látni hölgyeket fehér köpenyben. Bárány Bélának, a nagybecskereki gimnázium professzorának azonban mind az öt lánya gyógyszerész lett.
– A család sok, személyes tárgyát sikerült megőriznünk. Az oklevelüket, a szolgálati mozgásukat. Tekintettel arra, hogy a leányok gyógyszerészekhez mentek férjhez, akkor ezek szép leágazások voltak. Az egyik egész Bukovináig, a mai Ukrajnáig jutott.
A gyűjteménynek a koronavírus-járványban is van látogatója. Többnyire Belgrádból érkeztek, de volt egy csoport Pancsováról is
– Az érdeklődés megvan azok részéről, akik szeretik a történelmet, érdeklik a régi tárgyak, és általában Bánát. Ebben a helyzetben sokan felismerték Bánát szépségeit és Nagybecskereket is – mondja Stevan Vukov, aki jelentős orvostudományi kelléket is összegyűjtött Bánát területéről, s ezek is hamarosan megtekinthetők lesznek.