2024. április 20., szombat

A hiteltörlesztés felfüggesztésének a visszautasítását még ma lehet jelezni a bankoknak

A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) július végén jóváhagyta az újabb törlesztési moratóriumot azokra a rátákra, amelyeknek visszafizetése augusztus 1-je és szeptember 30-a között esedékes, valamint azokra, melyeket júliusban kellett volna visszafizetni, de nem sikerült. A Szerbiai Bankok Egyesülete felhívást intézett a bankok ügyfeleihez, hogy csak akkor éljenek a moratórium lehetőségével, ha erre valóban szükségük van, mert a halasztással meghosszabbodik a hitel futamideje, és növekszik a visszafizetendő összeg. A moratórium minden fajta hitelre vonatkozik, beleértve az engedélyezett mínuszt is. A koronavírus-járvány miatt a nyugdíjasok számára az a legbiztonságosabb, ha a telefonon közlik, hogyan döntöttek.

Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) elnöke a Szerbiai Rádió és Televízió tegnapi műsorában kifejtette, az első moratórium alkalmával sokkal több volt a kérdés, mint a konkrét felelet.
– Mára azonban már kikristályosodott a helyzet, az állam, a nemzeti bank és a bankok sokat tettek azért, hogy a polgárok megértsék, miről is van szó. Ebből kifolyólag szerintem sokkal kevesebb polgár és vállalat dönt a moratórium mellett – mondta Vasić. Hozzátette: rendkívül fontos, hogy a polgároknak megadták a választás lehetőségét. A bankok ügyfelei azok, akik döntenek: vagy elfogadják a hiteltörlesztés felfüggesztését, vagy továbbra is rendszeresen fizetik a részleteket.
– Mindenki azt az opciót válassza, amely neki személyesen a legjobban megfelel. Abban az esetben dönthet a moratórium mellett, ha pénzszűkében van a polgár vagy a vállalat, ellenkező esetben mindenki folytathatja havonta a hitel törlesztését – hangsúlyozta az UBS elnöke.

Abban az esetben, ha a bankok kliensei kihasználják a moratóriumot, a bankok két hónap után kötelesek az ügyfélnek elküldeni a részletfizetés új tervét. A hiteltörlesztési moratórium időszakának lejártával a bank a felszámolt rendes kamatot egyenlő részletekbe szétosztja a tartozás egész idejére (nem írja hozzá a tartozás alaptőkéjéhez), a törlesztési idő pedig annyival hosszabbodik, ameddig a moratórium tartott. A felfüggesztés előtti időszakból származó késedelmi kamatot, melyet a törlesztés felfüggesztése idején is felszámolnak, szintén egyenlő részletekben kell majd kifizetni a meghosszabbodott futamidő alatt.
– Ha két hónap után megérkezik a részletfizetés új terve, a kliensnek hét nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. Abban az esetben, ha a kliens nem válaszol, a bankok úgy értelmezik, hogy elfogadta az új tervet – magyarázta Vasić.
Azok, akik továbbra is szeretnék rendszeresen törleszteni az esedékes részleteket, augusztus 10-éig, hétfőig jelezniük kell ezt a banknak, mégpedig telefonon, e-mailben, a bank honlapján található űrlapon vagy személyesen a pénzintézet ügyfélszolgálatánál. A járvány miatt a pénzintézetek nem javasolják a személyes ügyintézést a bankokban.