2024. április 20., szombat
CSÓKA

A lányok letették a vizsgát

Interjú Kormányos Lászlóval, a Csóka Asztaliteniszklub szakmai koordinátorával

A következő évtől a szerbiai asztalitenisz Szuperligában a megszokott 10 csapat helyett 12 verseng majd a bajnoki címért. Az elképzelések szerint a megmérettetést hétvégi minitornákkal bonyolítják le, később pedig alsó- és felsőházra (6-6 csapat) osztják a tabellát. A bővítésnek köszönhetően a nagymúltú Csóka Asztaliteniszklub leánycsapata ismét a legmagasabb osztályban versenyezhet. Az elmúlt időszakról és a következő szezonról Kormányos Lászlót, a klub szakmai koordinátorát kérdeztük.

Amikor legutóbb beszéltünk, szóba került ugyan a Szuperligában való szereplés, de óvatosan fogalmazott a tervekkel kapcsolatban. Az osztályozót sikerrel vette a csapat.

Valamilyen formában már készültünk a feljutásra, ezt mutatja Suzana Sujić leigazolása is, de a várandósága miatt hamar le kellett mondanunk az első két helyről. Tudván azt, hogy a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség belefog a bajnokság reformálásába, azért jól jött az erősítés. A feljutást végül egy minitornán harcoltuk ki. A Vojvodina ellen nagy csatában, 4:2-re nyertünk, ezután a lányok megnyugodtak és a Crvena zvezda ellen már magabiztosabban álltak asztalhoz, 4:1 lett az eredmény. Két év kihagyás után tehát ismét a Szuperligában szerepel majd a klub. Azt hiszem, a legmagasabb osztályban a helyünk, függetlenül attól, hogy a régi nagy utánpótlás-nevelő klubok már nem régi fényükben tündökölnek.

A Szuperligába ugyanezzel a csapattal készül a Csóka?

Szeretnénk megtartani ezt a felállást, tehát jövőre is Mészáros Izabella, Ivana Milovanović, Suzana Sujić és Jovana Glišin alkotja a keretet. A költségvetésünk nem is enged meg ennél nagyobb lehetőséget, így is a határon mozgunk. Mindenképpen szükségünk lesz valamilyen támogatóra, mert lehet, hogy az új kiírás még költségesebb lesz számunkra, mint az előzőek voltak. Vannak ambícióink, ideális korban van a csapat.

Mi a helyzet a már említett utánpótlással?

Reméljük, hogy az elkezdett munkát a továbbiakban is Détári Bečejski Sanja végzi majd, mert elégedettek vagyunk a tevékenységével. Az utolsó éves ifi korosztályban ott van Glišin, a serdülőknél Golić Teodóra, de a kisebbeknél is van 12–13 játékos, akik haladó vagy kevésbé haladó szinten művelik a pingpongot. A fiúknál visszatértek a régebbi játékosok, úgyhogy elég jó kis gárda jött össze, ők a Vajdasági B ligában szerepelnek. Rajtuk kívül is vannak még asztaliteniszezők, akik nemrég kezdtek. Ha mindenkit összeszámolunk, körülbelül 30-an vagyunk, akik hetente többször edzenek Vajdaság valamely területén. A közös tréningeket ritkán sikerül összehozni, mert van, aki dolgozik, van, aki egyetemre jár, sőt, még a meccsekre való utazás is külön szervezést igényel.

Mindent figyelembe véve, mik a tervek a következő idényre?

Az az igazság, hogy nincsenek nagy terveink, egyértelműen a bennmaradás a cél. Nekünk is új lesz a bajnokság. Az első évben meglátjuk, hogyan működik ez a rendszer, s ha sikerül jól teljesíteni, elgondolkodunk a jövőn is. Ahhoz, hogy feljebb lépjünk, elsősorban az anyagi hátteret kell biztosítanunk. Összességében azonban elmondhatom, hogy elégedettek vagyunk a lánycsapat teljesítményével: Izabella és Jovana mindvégig nagyszerűen játszottak, Sujić pedig hozta, amit elvártunk tőle, hiszen a Panonka ellen kulcsmomentumban tudott nyerni, a győzelmével pedig biztosítottuk a negyedik helyünket. Érdekesség és egyben pozitív példa is, hogy Izabella és Ivana is jogászhallgató és még Jovana is ezen gondolkodik, úgyhogy látható, hogy a sport mellett a tanulás sincs elhanyagolva. Viccesen meg lehet jegyezni, hogy a jogászok letették a vizsgát.