2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

A holland első monumentuma

Wout van Aert nyerte a Milánó-Sanremo viadalt, az idei elsőt az öt legnagyobb egynapos országúti kerékpáros verseny, a Monumentumok közül

Szombaton tartották az újraindult kerékpáros szezon első kiemelt egynapos klasszikusát, a Milano–Sanremót. A rendszerint március utolsó hétvégéjén sorra kerülő viadal a járvány miatt nemcsak időpontjában, hanem útvonalában is eltért a megszokottól, hiszen 13 város vezetése nem engedélyezte az áthaladást, így a mezőny csak 40 kilométerrel a cél előtt ért ki a szemet gyönyörködtető Ligur tengerpartra. A verseny ismét az utolsó két emelkedőn, a Cipressán és a Poggión dőlt el: előbbi megrostálta a mezőnyt, utóbbin pedig már a legnagyobb esélyesek léptek színre. A Poggio utolsó kilométerén a címvédő Julian Alaphilippe támadott, akit csak a múlt heti Strade Bianche győztese, Wout van Aert tudott követni. A páros a lejtmenetben és az utolsó kilométereken folyamatosan néhány másodperces előnnyel gazdálkodott, de a jócskán megfogyatkozott mezőny nem tudta befogni őket, a sprintet elölről indító van Aert pedig a célfotó bizonysága szerint egyetlen kerékhosszal jobbnak bizonyult a franciánál, megnyerve élete első monumentumát.

Korábban a héten a Milano–Sanremo felvezetőversenyének számító Milano–Torinót a francia Arnaud Démare húzta be. Tegnap délután több körverseny is befejeződött, ezek közül a franciaországi Tour de l’Ain első etapján a magyar Fetter Erik az előkelő 5. helyen ért célba.

Végeredmény, Milano–Sanremo (305 km): Wout van Aert 7:16:09 óra, Julian Alaphilippe a. i., Michael Matthews +2 mp, Peter Sagan, Giacomo a. i. stb. Milano–Torino (198 km): Arnaud Démare 4:18:57 óra, Caleb Ewan, Wout van Aert, Peter Sagan, Danny van Poppel a. i. stb.