2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

Róma növeli a létszámot?

TENISZ

Miután a madridi torna kiesett a sorból, egyhetes szünet keletkezett az ATP és WTA alkalmi versenynaptárában a US Open és a római torna között. Nem tudni ugyan, hogy Olaszországban és Franciaországban kötelező-e lesz az Amerikából érkező teniszezőknek a 14 napos karantén, amiről állítólag heves viták folynak, a római 1000-es torna szervezői pedig máris új ötlettel álltak elő, hiszen tornájuk 64-es tábláját Indian Wells és Miami példájára 96-ra akarják növelni, amiért a verseny nem hétfőn, hanem három nappal korábban kezdődne.

A US Openen tovább folynak az előkészületek, így közzétették a szabad kártyások listáját is. Nem meglepetés, hogy itt is, mint az előző heti 1000-es tornára, Andy Murray és Kim Clisjters meghívót kaptak, a többiek pedig jobbára fiatal amerikai tehetségek mint Brandon Nakashima, Michael Mmoh, Sebastian Korda, illetve Caroline Dolehide, Cici Bellis, Whitney Osuigwe stb.

PALERMO – A női torna 2. fordulójában: Giorgi–Juvan 3:6, 6:2, 6:4, Martić–Szamszonova 5:7, 6:4, 6:2, Jasztremszka–Dodin 6:2, 6:4, Kontaveit–Siegemund 3:6, 6:2, 6:2.

FORMULA–1

Ismét Hülkenberg helyettesíti Pérezt

Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan a péntektől zajló 70. évforduló Nagydíján is Nico Hülkenberg helyettesíti a koronavírus-fertőzéses Sergio Pérezt a Formula–1-es Racing Point istállónál. A csapat pénteken délelőtt, az első szabadedzés előtt közölte, hogy a második silverstone-i versenyen is a 32 éves német pilóta ül majd az egyik autójukban. A mexikói Pérez tesztje a múlt hétvégi futam előtt lett pozitív, és az istálló bejelentése szerint – bár fizikailag jól érzi magát –a legfrissebb vizsgálat is kimutatta nála a vírus jelenlétét.

A tavaly visszavonult Hülkenberg beugróként végül kuplunghiba miatt nem tudott elindulni a múlt vasárnapi Brit Nagydíjon, de most kapott egy újabb esélyt.

Az F1-es világbajnoki sorozat irányítói egyébként a Renault panaszának helyt adva 15 pont levonással és 400 ezer euró pénzbírsággal sújtották a Racing Point csapatát. A Renault az utóbbi három verseny mindegyikén beadványt írt az illetékeseknek, mert szerinte a rivális istálló által jelenleg használt fékcsövek a tavalyi Mercedes fékcsöveinek a másolatai, azokon csak elhanyagolható, kisebb változtatásokat hajtottak végre, ami szabálytalan.

A pénteken bejelentett ítélet szerint a Racing Point a csapatversenyben kap 15 pontos levonást, így visszacsúszik az ötödikről a hatodik helyre.

NFL

66 játékos hagyja ki a szezont

Hatvanhat játékos döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt kihagyja a profi amerikaifutball-liga (NFL) 2020-as idényét. A liga a járványügyi helyzet miatt csütörtökig adott haladékot a játékosoknak arra, hogy döntést hozzanak. Azok, akik igazoltan egészségügyi okok miatt nem vállalják a szereplést, 350 ezer dollárt kapnak erre a szeptemberben kezdődő szezon alatt, a többiek pedig 150 ezer dollárt. A leginkább sújtott csapat az elmúlt két évtized meghatározó együttese, a New England Patriots, amelynek nyolc futballistája – köztük a háromszoros Super Bowl-győztes Patrick Chung és Dont’a Hightower – döntött úgy, hogy idén nem lép pályára. Mindössze három klub volt, ahol senki sem lépett vissza a szezontól, a Pittsburgh Steelers, az Atlanta Falcons és a Los Angeles Chargers.

DOPPING

Jövőre enyhít drogpolitikáján a WADA

Januártól enyhébb következményekkel jár, ha egy sportoló versenyen kívül rekreációs drogot használ és lebukik – jelentette be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). Az eddig automatikusan járó kétéves eltiltás helyett ezekben az esetekben 1-3 hónap lesz a büntetés mértéke.

A WADA a jövőben inkább a teljesítménynövelő szerek kiszűrésére akar összpontosítani. A 2021-től életbe lépő új szabály szerint a versenyen kívüli ellenőrzésen lebukó versenyzők csak három hónapos eltiltást kapnak rekreációs drog használatért, és még ezen is faraghatnak, ha részt vesznek a WADA által kínált rehabilitációs programon. Utóbbi esetben egy hónapot kell csak kihagyniuk.

A WADA a jövőben jobban védi majd a visszaélések feltáróit is: szabálysértésnek számít az ilyen személyek elriasztása attól, hogy tanúskodjanak, illetve az esetleges fenyegetésük.

Eltiltották a kétszeres Európa-bajnokot

Az ukrán Natalija Krolt, a 800 méteres síkfutás kétszeres Európa-bajnokát húsz hónapra eltiltották doppingolás miatt. Az atlétika tisztaságáért felelős nemzetközi szervezet (AIU) bejelentése szerint a 2016-os és a 2018-as kontinensviadal aranyérmesének eltiltása az idén január 16-ától jövő szeptember 15-éig szól. Natalija Krol szervezetében a doppingvizsgálat a vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású hidroklorotiazid jelenlétét mutatta ki.

Ugyancsak eltiltották a török Gulcan Mingirt, a 3000 méteres akadályfutás 2012-es Európa-bajnokát, mert a nyolc évvel ezelőtti, londoni olimpián levett vizeletmintájának újraelemzése során tiltott anyag (az anabolikus androgén szteroidok egyike) jelenlétét mutatták ki. A 2012. augusztus 4. és 2014. augusztus 3. közötti eredményeit törölték, eltiltása pedig az idén február 3-ától két évre szól.