2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS A VILÁGBAN

Új-Zélandon száz napja nem regisztráltak terjedést

Ötmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, hárommillió fölé Brazíliában

 Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták az új típusú koronavírus közösségi terjedésének esetét, vagyis amikor a fertőző személy kiléte pontosan nem állapítható meg - közölték a helyi hatóságok vasárnap. Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerint ünneplésre méltó mérföldkőhöz érkeztek, ugyanakkor éberségre intette az új-zélandiakat.
– Láthattuk a tengerentúlon, hogy milyen gyorsan képes ismét felbukkanni és elterjedni a vírus olyan térségekben, ahol korábban sikerült megfékezni, késznek kell lennünk arra, hogy gyorsan felszámoljuk a jövőben jelentkező eseteket Új-Zélandon - hangsúlyozta Bloomfield. – Az ötmilliós csapat minden tagja szerepet játszik ebben – utalt az egészségügyi főigazgató a szigetország lakosaira.
Új-Zélandon jelenleg 23 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki és így el lettek különítve. A koronavírus első behurcolt esetét február 26-án jelentették, a közösségi terjedés utolsó ismert esetét pedig május 1-jén.
Új-Zéland március 25-én országos karantént vezetett be, az üzleteket, iskolákat bezárták, a lakosokat pedig otthonmaradásra szólították fel, március 29-én az ország lezárta a határait a külföldiek előtt, csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és saját állampolgárai utazhattak be. Öt héttel később óvatosan elkezdték feloldani a szigorításokat. Mostanra lényegében csak a határzár maradt érvényben. Eddig 1569 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 22-en hunytak el a kórban.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor ötmillió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a Reuters hírügynökség összesítése szerint. Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának. Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a koronavírussal fertőzöttek és a százezret az elhunytak  száma - közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma. Az utóbbi 24 órában 49 ezer 970 új fertőzöttet és 905 halálesetet regisztráltak. Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint második helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve. Dél-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában eddig 3 millió 12 ezer 412 ember szervezetében mutatták ki a vírust, akik közül 100 ezer 447-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi tárca adatai szerint a fertőzöttek 70 százaléka meggyógyult, míg az aktív fertőzöttek száma 817.642.