2024. április 20., szombat

Szinte folyamatos az éjszakai határsértés a szerb-magyar határszakaszon

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint augusztus 7-én, pénteken 16 határsértőt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 4 fő bejutását pedig megakadályozták. A Szeged és Röszke közigazgatási területén végzett ellenőrzés során a férfiak szír, palesztin, illetve koszovói állampolgárnak vallották magukat. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány négy migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen.

Tizenegy határsértőt fogtak el a rendőrök szombaton, augusztus 8-án 4 óra 20 perckor a Békés megyei Dobozon. A külföldiek afgán állampolgárnak vallották magukat, de nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök előállítják őket a Gyula Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indul ellenük.

Péntek délelőtt 19 migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, Hercegszántónál. Néhányan, az arcukat maszkkal eltakarva kövekkel és egyéb tárgyakkal kezdték dobálni a határ mentén szolgálatot ellátó egyenruhásokat. A jogellenes határátlépési kísérletet a szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák megakadályozták. A migránsok visszamentek Szerbiába.

Ezt megelőzően szerdára virradóra Röszkénél próbált meg bejutni Magyarország területére jogellenesen egy erőszakos migránscsoport. Akkor csaknem száz migráns a határ több pontján egyszerre próbált beszökni Magyarországra, közülük mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre.