2024. április 19., péntek

Megdőlhet ma Lukasenka hatalma?

Az idei választások Fehérorszországban akár radikális fordulatot is vehetnek

Kézben fogja tartani a helyzetet - ezt ígérte vasárnap Minszkben Aljakszandr Lukasenka elnök, aki immár hatodik mandátumáért indult a fehéroroszországi elnökválasztáson.

-Senki nem hagyja, hogy elveszítsük az ellenőrzést. Minden ellenőrzés alatt marad, garantálom önöknek (...), ne legyen semmi kétségük - jelentette ki az elnök újságírók előtt, miután leadta a szavazatát.
Vasárnap délig a közel 7 millió szavazásra jogosult több mint 54 százaléka adta le voksát, így a szavazás érvényes - közölte Lidzija Jarmosina, a központi választási bizottság elnöke. A reggeli adatok szerint a négy napig tartó előzetes szavazás után a részvételi arány 41,7 százalékos volt.
Lukasenka legfőbb riválisának Szvjatlana Cihanouszkaját tartják. A 37 éves angoltanárnő kampányfőnökét a hatóságok szombaton előállították.
Cihanouszkaja, aki pénteken az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem titkolta nap mint nap érzett "félelmét", szombaton biztonsági okokból elhagyta a lakását.

Az ellenzék támogatói vasárnap fehér karkötőt viselve szavaztak, elfogadva Cihanouszkaja felkérését, hogy a független szavazatszámlálás érdekében küldjék el a szavazólapjukról készített fotót.
Minszkben megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a szavazás, rendőrségi posztokat állítottak fel és korlátozzák a forgalmat, páncélozott járműveket is felvonultattak a fővárosban.

Az internethez való hozzáférés is korlátozott volt, így nem lehetett használni egyes közösségi médiumokat, üzentküldő programokat és az ellenzékhez közeli weboldalakat, sőt a központi választási bizottságét sem.
A választás eredményét várhatóan az éjszaka folyamán vagy hétfőn jelentik be. Tüntetések sem zárhatók ki, ha az ellenzék megítélése szerint csalnak a választáson. Lukasenka világosan értésre adta, hogy fel fogja ezeket oszlatni.
A volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka legnagyobb kihívója Szjarhej Cihanouszki bebörtönzött blogger felesége, Cihanouszkaja, akit az elnök csak "szegény csajként" említett. Meglepetésszerű megjelenése előtt Lukasenka három ellenlábasát távolította el: ketten közülük börtönben ülnek, a harmadik Moszkvába menekült.

A politikusi tapasztalattal nem rendelkező Cihanouszkaja elemzők szerint a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelését és a szovjet típusú gazdaság stagnálását használta ki. A 9,5 millió lakosú Fehéroroszországban több mint 68 ezer koronavírus-fertőzöttet és 580 halálesetet jelentettek. Bírálói azzal is megvádolták a kormányt, hogy manipulált az adatokkal a halálesetek számának csökkentése érdekében.

Fehéroroszországban 1995 óta nem tartottak szabadnak minősített választásokat. A tüntetőket több alkalommal is erővel és súlyos börtönbüntetéssel nyomták el. 2001 óta most először Minszk nem hívta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit.

FRISSÍTVE

A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8 százalékára számíthat.
A szavazóhelyiségek többsége helyi idő szerint 20 órakor bezárt, csak néhány helyen kellett meghosszabbítani a voksolást, mert nem került sor mindenkire a hivatalos urnazárásig. Lidija Jermocsina, a választási bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy minszki idő szerint hajnali 2 órakor már részeredményeket tudnak majd közölni.
A BeITA állami hírügynökség által ismertetett adatok szerint mintegy 12 ezer választót kérdeztek meg a szavazóhelyiségek előtt, és 30 százalékuk nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kire szavazott.
A választáson nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt, és az államtól független felmérések homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.
Szvjatlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.
"Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van" - jelentette ki a politikus.
A 65 éves Aljakszandar Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot. A mostani választást pedig több ország bírálta, mivel a kampány időszakában két ellenzéki jelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét is bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát is őrizetbe vettek.