2024. március 29., péntek

Fehéroroszországi választások

A választók egyharmada már előzetesen leadta szavazatát

A fehéroroszországi elnökválasztás előzetes szavazásának négy napja alatt a választásra jogosultak 32,24 százaléka adta le voksát - közölte szombaton a központi választási bizottság.

Az elnökválasztást vasárnap tartják, de minden választópolgár indoklás nélkül előzetesen is szavazhatott - otthon és külföldön egyaránt -, ha szerepelt a választói névjegyzékben. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban.
A választáson öt jelölt indul: a hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka mellett Andrej Dmitrijev, a Mondj Igazat társadalmi szervezet társelnöke, Anna Kanopackaja volt parlamenti képviselő, a politikusi múlt nélküli, háztartásbeli Szvetlana Tihanovszkaja és Szjarhej Cserecseny, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt elnöke.
Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.
Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt.
A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szombati közlése szerint a hatóságok őrizetbe vették Minszkben egy hagyományos kerékpáros ellenzéki szolidaritási megmozdulás néhány résztvevőjét. Aljakszandr Konyuk főállamügyész nyomatékosan figyelmeztette az állampolgárokat, hogy tartózkodjanak mindenféle engedély nélküli akciótól, mert ennek adminisztratív és törvényes következményei lesznek.
A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vész részt, jelen lesznek viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.