2024. április 16., kedd

Nyolcvanhárom éve érkezett Belgrádba Mujo, a világ talán legöregebb aligátora

A mai napon, 1937. augusztus 9-én érkezett a szerb főváros állatkertjébe a világ jelenleg legöregebb, ellenőrzött körülmények között élő mississippi aligátora (vagy más néven csukaorrú aligátora), akit nemes egyszerűséggel Mujónak becéztek el.

A nemzetközi statisztika igazolta, hogy Mujo a kontrollált körülmények között élő aligátorok között abszolút világrekorder az élettartamát illetően – jelentette meg Facebook oldalán a belgrádi állatkert.

Ha hinni lehet az egykori napi sajtónak, akkor Belgrádba érkezésekor Mujo két éves volt, de egyes szakértők szerint ez nem lehet pontos adat, akár tíz éves is lehetett érkezése pillanatában. Az állatkert néhány évvel később, a II. világháború idején tönkrement, szinte minden állat elpusztult. Mujo azonban túlélte a háborús borzalmakat, sőt erősebbnek bizonyult a kommunista időszak nemtörődömsége, a hiperinfláció, a szankciók, a bombázások minden hordalékával szemben.

Gondozói szerint Mujo most is életerős, jó étvágya van, és remélni szeretnék, hogy a most kb. 90 éves aligátort a szerencse még sokáig kíséri.