2024. április 16., kedd

„Szerbia az első húsz ország között, amely védőoltáshoz jut”

Ana Brnabić kormányfő szerint kedden teszik közzé az új tanévvel kapcsolatos végleges döntést

– Akkor számíthatunk koronavírus elleni védőoltásra, ha az teljesen biztonságos lesz, ám az biztos, hogy Szerbia az első húsz ország között lesz, amely védőoltáshoz jut – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő a Prva Televízió műsorában. – Különböző cégekkel tárgyalunk, és arra számítok, hogy megkapjuk a védőoltást, amint biztonságos lesz, s befejeződik a tesztelés minden fázisa – hangsúlyozta.

 Az elkövetkező időszakban a legnagyobb reformok és beruházások az egészségügyben várhatóak, szögezte le Brnabić, hozzátéve, hogy az állam ezzel szeretne köszönetet mondani az egészségügyi dolgozóknak.

Véleménye szerint bátorító, hogy 11 napja folyamatosan csökken a kórházi ápoltak száma, és néhány napja több páciens hagyhatta el gyógyultan a kórházat, mint amennyit fel kellett venni. A 255 új fertőzött azonban még mindig nagy szám.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy kedden teszik közzé az új tanévvel kapcsolatos végleges döntést, de az alsósok és az ötödikesek az iskolában fogják követni a tanórákat. A tanév kezdetét illetően azt mondta, hogy a jelek arra mutatnak, hogy szeptember 1-jén elkeződhet a tanítás.      

– Az oktatásügyi minisztérium dolgozik a szakmai utasításokon – mondta. – Hétfőn azonban találkozunk, megvitatjuk a nyitott kérdéséket, és kedden a válságtörzszsel egyeztetünk. Akkor már bővebben nyiltatkozhatok erről a kérdésről.