2024. április 20., szombat

„Az elmúlt évek legnagyobb vihara volt”

Nagy károk Bezdánban, Monostorszegen és Regőcén

Nyugat-Bácska több településén jelentős károkat okozott az augusztus 4-ei ítéletidő, jégeső. A bajsai Hidrometeorológiai Radarközpont jelentése szerint az elmúlt néhány év legerősebb bevetésén vannak túl. A legnagyobb kár Bezdánban, Monostorszegen és részben Regőcén keletkezett. Mintegy két órán át a dió illetve időnként mogyoró nagyságú jég mindent elvert. A veteményes kertekben, a gyümölcsösökben és a vetésben is hatalmas a pusztítás. Az egyszerre lezúduló hatalmas mennyiségű csapadék pincéket árasztott el. A hatalmas erejű szél is megtette a magáét. Fákat csavart ki, tetők törtek össze. Monostorszegen a dió és mogyoró nagyságú jég szinte hótakarót alkotott a földön. Kifehéredett az egész település. A bejelentések alapján a zombori Zelenilo Közvállalat harmincegy komolyabb esetben interveniált. A jégeső jelentős károkat okozott az említett települések szántóföldjein is.

A bezdáni, kincset érő paprika mostani termésében szintén nagy kárt tett a jég. Ezen a településen a színházépület ablakát kitörte, a tetőzetet megrongálta a vihar következtében kidőlt két fenyőfa.

Jankovich Szilárd, Zombor város tanácsosa a bajsai Hidrometeorológiai Radarközpont és a zombori Zelenilo Közvállalat adatait mondta el:

– A bajsai központ szerint az elmúlt néhány év legerősebb bevetésén vannak túl. Mindez közel száz jégvédelmi rakéta kilövését jelenti. Ez az alkalmazás addig vezetett, hogy nyolc állomás rakéta nélkül maradt, de már folyamatban van az újak beszerzése. A legnagyobb kár Bezdánban, Monostorszegen és részben Regőcén keletkezett, olyannyira, hogy ez utóbbi településen kidőlt egy jégelhárító oszlop is, amelynek pedig fontos szerepe lehet. Továbbá valamelyest érintette az átvonuló vihar Küllődöt és Csonoplyát is. Mindez azt jelenti, hogy Zombor városban huszonhárom jégelhárító állomás van, mindegyikben két foglalkoztatott, tehát negyvenhat emberrel dolgoztak, dolgoznak. A csapadékmennyiség átlagosan 40 és 70 liter között volt.

Az irdatlan, óránkénti 70 kilométeres sebességű szél is megtette a magáét. A bejelentések alapján a zombori Zelenilo Közvállalat harmincegy komolyabb jellegű kárelhárításban vett részt. Tizenhat helyszínen a városban és tizenöt alkalommal az említett falvakban. Mindez akkora munkát jelentett, hogy harminc embert kellett bevetniük az akciók során. A harminc fő mellett eszközül szolgált három nagyobb méretű kosaras emelőkamion. Ez az intervenciók végén öt nagy szállítmányt jelentett, fákat, gallyakat felhalmozva. Mindemellett volt még ötven- hatvan kisebb gallyazás – hallottuk Jankovich Szilárdtól.

Kiss Csaba, neves bezdáni paprikatermesztő szerint tíz nap múlva lesz pontosan látható, milyen károkat szenvedett a termés, azonban gondok vannak és lesznek, mindez már most megítélhető:

– A feltételek egész évben kegyetlenek voltak. Ami a jégkárokat illeti, tüzetesen nem sikerült még körbejárnom a határt. Úgy tíz nap múlva lesz világosan látható, milyen károkat okozott az ítéletidő. Láthatóan a kukorica és a szója is simán átvészeli majd, ami bizonyos, hogy a paprikában meglehetősen nagy kárt tett a jégeső. Már önmagában is az idei száraz időszak. Egész télen hiányzott a csapadék, hátrányból indult a termesztés, minden növényen meglátszik ennek káros hatása. Amint rá lehet már menni a földekre, permetezni kezdünk a betegségek ellen, hogy ne terjedjenek el a gombás betegségek a sérült növényeken. Tulajdonképpen tíz nap múlva már többet látunk, tudunk.

Ami már most kijelenthető, hogy a paprika levelét ötven százalékos arányban levitte, lecsapkodta a jég. Voltam kint rögtön a vihar után, de még sár van, egyfolytában esik, nem lehet rámenni a földekre, pontosan fölmérni a károkat. Valameddig begázoltunk, hogy mégis lássuk, mi történt, milyen helyzettel kell szembenéznünk. Láttam, amely termést eltalált, az is lehullt, de, hogy annak hány százaléka sérült, azt még nem lehet pontosan megmondani. Amit megütött a jég, arról sem lehet tudni még, megmarad vagy elrothad majd. Amit tudunk, megteszünk, igyekszünk megvédeni a még megmaradt növényt.

Az idei év nagyon kirívó, ilyen mértékű csapadékhiánnyal régen találkoztunk. Azt mondhatom, szinte felesleges volt a locsolás, amit ellocsoltunk, azt a talaj, a növény néhány nap alatt „felélte” hiszen nem volt tartaléka a télről. Minderre pedig most hirtelen jött a vihar. Ahogy visszaemlékszem, májusban még fűteni kellett, a növényeknek pedig akkor kellene leginkább fejlődni. A paprika például tizenhat fok alatt nem nő és idén májusban még öt, hat fokokat mértünk. Ez visszahúzta a növényt. Ez nem csak itt jellemző, beszéltem a kalocsai barátaimmal, náluk volt olyan termesztő, aki kitárcsázta a növényt, mert az annyira nem fejlődött ki… A nagy hidegre pedig bejött a kánikula, ilyenkor ez eleve stresszhatásként érinti a növényt – mesélte a bezdáni paprikatermesztő.

A településen belül több helyen okozott gondot a viharos szél. A bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai és a helyi polgárok is segítettek a károk elhárításában. A bezdáni színházépület ablaka kitört, a tetőzet megrongálódott. Sipos Erzsébet, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke a következőket nyilatkozta az esettel kapcsolatban:

– Nem tudtuk még teljes mértékben felmérni a kárt, mert esik az eső, de annyit tudni, látni, hogy a viharban kidőlt fenyőfák tették tönkre az üveget, a tetőzetet. Az épületen lévő első, 2x2 méteres ablaküveg teljesen kitört. Továbbá a tetőszerkezet ment tönkre. Gyakorlatilag két fenyőfa ráesett a tetőre. Némileg sikerült úrrá lenni a helyzeten, gyorsan reagáltunk, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai a segítségünkre siettek, az akcióban résztvett az egyesület tagsága is. Betámasztottuk falapokkal a kitört részt, hogy ne lehessen bemenni, egy ideig ez így áll majd. A tetőzet pedig jelenleg beázik. Egyébként is felújítási munkálatok vannak tervben az épületet illetően. A történtek után ez még inkább fontos – hallottuk a bezdáni művelődési egyesület elnökétől.

Bácskertest megkímélte az ítéletidő, ott is jelentős mennyiségű eső volt, de nem sújtotta jég a helyi gazdaságokat. Doroszlón is csupán egyes határrészeken fokozottabb a kár. Amit a sárban való helyszínelésnél már látni lehetett, hogy a kukorica levele meg van ütve, a szóján is felfedezhető, hogy ki vannak lyukasztva a levelek.