2024. április 26., péntek

Felújítják Újvidék legrégibb óvodáját

A székvárosban egyre színvonalasabb az óvodai ellátás

Lassan a végéhez közeledik a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény kereteiben működő Méhecske óvodának a felújítása, a munkálatok értéke 50 millió dinár.

Miloš Vučević polgármester a munkálatok helyszínére látogatott, majd emlékeztetett arra, hogy ezt az óvodát 1965 óta nem újították fel.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– A munkálatok a Műemlékvédelmi Intézet felügyelete alatt folynak, az óvodába járó 80 gyermek számára új szobákat alakítottak ki, mert a felújítások során jobban kihasználták a rendelkezésre álló négyzetmétereket. Szeptembertől az óvoda sokkal jobb feltételeket biztosít a gyermekek és a dolgozók számára. A következő négy évben további támogatásokat biztosítunk az új óvodák megépítésére (Adice, Zajol (Szajlovo) és Veternik) és a működők felújítására. Az építkezési idény most van a csúcspontján, ami nagyon fontos a gazdaság szempontjából, annak ellenére, hogy a munkálatok néha megnehezítik a polgárok életét. Ha befejeződnek, akkor viszont mindenki boldog lesz. A központban, a Sándor király utcában megkezdődtek a munkálatok a hővezeték rekonstrukcióján, a tervek szerint szeptember 1-jéig befejeződnek. Ma Szerbiában 61.000 aktív építkezés van, ami nagyon sok munkahelyet jelent sok ember számára. Ez azért is fontos, mert kb. 15.000 hazai vendégmunkás visszatért külföldről a koronavírus-járvány miatt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az újvidéki önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, megbirkózunk az áldatlan állapottal, a város hamarosan újabb mentőcsomagot készít a gazdaság élénkítésére, amelyek többek között érintik a városi tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérlőit, a SPENS-et és a Tržnica közvállalatot. Olyan különös gazdasági segélycsomagról beszélek, amelyet nagyon kevés önkormányzat engedhet meg magának, a tervek szerint az év végéig lesz igényelhető. Mindezt azért tesszük, mert szeretnénk megőrizni a munkahelyeket – mondta a polgármester.

Josip Modić, a Vajdasági Építőipari Szakszervezet elnöke köszönetet mondott a polgármesternek, mert Újvidék nagy segítséget nyújtott az építőipar fellendüléséhez.

– Számunkra nagyon fontos az, hogy az újvidéki önkormányzat a területrendezési terveivel segíti az építőipari befektetőket, és ennek köszönhetően Újvidék folyamatosan fejlődhet. Minden építkezés fontos, mert egy négyzetméter megépítéséhez 93 dolgozóra van szükség – mondta Modić.

Javulnak a járványmutatók

Vučević kifejtette, hogy a járványügyi helyzet lassan stabilizálódik, és a kedvezőtlen állapotból az instabil állapotba érkezett. A kórházak adatai azt mutatják, hogy csökken a fertőzöttek száma. – Már egy hete több páciens távozik a kórházból, mint amennyi fertőzött érkezik, ez rendkívül fontos az egészségügyi rendszer tehermentesítése szempontjából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fellélegezhetünk, ezért az újvidéki önkormányzat pénteken meghosszabbítja a rendkívüli intézkedéseket még egy héttel, mert láthatóan eredményesek – mondta.