2024. március 29., péntek

Jól halad a munka Zentagunarason

Három komoly projektumon is dolgozik a helyi közösség

A zentagunarasi helyi közösségnek sikerült megoldania több tanya vízellátását, befejezés előtt áll az emlékhely, valamint halad a színházterem felújítása is. Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a tanyák vízellátási gondjának kétharmad résztben sikerült megoldani.

Hamarosan befejeződik az emlékhely kiépítése (Fotó: Lakatos János)

Hamarosan befejeződik az emlékhely kiépítése (Fotó: Lakatos János)

– Sürgősségi eljárással kezeltük a vízvezetékrendszer kiépítését. Június folyamán több szálláson vízhiány keletkezett. Ezt a problémát nagyon gyorsan meg kellett oldani, mivel a szállásokon van a nagyobb az állattenyésztés. Először lajtos kocsikkal szállítottuk ki a vizet, majd elkezdtük a hálózat kiépítését, viszont a távolság problémát jelentet, ugyanis az első tanya 500 méterre található a falutól, a következő pedig 1500 méterre. Ez a vezetékszakaszt egy későbbi időszakban szerettük volna kiépíteni, így tervdokumentációnk sem volt. Az első fázisban párhuzamosan folyt a munka és készült a tervdokumentáció. Saját szervezésben az első 500 méter kiásását nagyon gyorsan megoldottuk, valamint a Sat-Trakt vállalat is besegített. Ennek köszönhetően az első fázis két hét alatt befejeződött, az első szállás vízhez jutott. Időközben elkészült a tervdokumentáció, kiírtuk a közbeszerzést, majd megépült a következő 1000 méteres szakasz is. Még öt szállás van, amelyek nem lettek rákapcsolva, velük jelen pillanatban folynak az egyeztetések, ez lesz a projektum harmadik fázisa – mondta el Sípos, majd arról is szólt, hogy ezidáig a projektum csaknem egymillió dinárba került. Ennek legnagyobb részét a helyi járulékból finanszírozták, emellett a szállások is részben hozzájárulnak a költségekhez. Erre azért van szükség, mert itt sokkal hosszabb szakaszokról van szó, mint a faluban.

Jól a halad a színház felújítása (Fotó: Lakatos János)

Jól a halad a színház felújítása (Fotó: Lakatos János)

Emellett jól halad a temetőben lévő emlékhely kiépítése. Itt az emlékművek mellett helyet fog kapni egy urnafal is, valamint itt fogják elhelyezni a falu régi haranglábát is.

– Azért döntöttünk az emlékhely létesítése mellett, mert a falu központjában már van egy második világháborús emlékmű, ami a privatizáció során magánkézbe került. Ennek a karbantartása problémákkal jár, valamint ez csak a második világháborúról emlékezik meg, viszont a falunak vannak hősi halottjai más háborúkból is. Ezért most egy olyan emlékhelyet alakítunk ki, amely minden háborúnak és forradalomnak emléket állít. Itt az 1848-as szabadságharctól kezdve a délszláv háborúkig fogunk emléktáblákat kihelyezni – mondta el Sípos, majd kiemelte, hogy az emlékhely pár héten belül elkészül.

Az elnök végezetül arról is szólt, hogy jól halad a színházterem felújítása. A székek és a padlózat tatarozása már befejeződött, valamint a belső meszelés is. Jelenleg folyamatban van a világítás renoválása, valamint a toalettek és az előcsarnok újjáépítése. A munkálatok várhatóan augusztus végére befejeződnek. Ha a vírushelyzet engedi, akkor őszre egy színházi előadással szeretnék felavatni a felújított színháztermet.