2024. április 19., péntek

Digitalizálják a topolyai temetőket

Mintegy hétezer sír esetében kéri a Komgrad a hozzátartozók jelentkezését

 Valamennyi fenntartó, nagyobb város és község szigorúan szabályozza a helyi temetkezési szokásokat. Az országos törvényekkel összhangban ellenőrzés alatt tartja a sírkertek működését és a sírhelyek nyilvántartását. A két topolyai temető fenntartója, a Komgrad Kommunális Közvállalat az országos rendelkezésekkel, valamint a községi döntésekkel összhangban halad a temetők digitalizációjának irányába. Az egyébként hosszan tartó, részletekben menő munkafolyamat egyik velejárója, hogy frissíteni kell a temetkezési helyek adatait, vagyis a bérleti szerződésekben szereplő információkat. Arra is található példa, hogy valamilyen okból több évtizede nem történt a bérletre vonatkozó szerződéshosszabbítás. Ez viszont csak a hozzátartozók bevonásával lehetséges, mondta el Marina Klobušicki, a Komgrad közvállalat szóvivője.

– A két topolyai temetőben mintegy tízezer sírt tartunk számon. Ennek csaknem 70 százalékát érinti a digitalizációs folyamat alkalmával történő adatfrissítés, hogy a nyilvántartásba vett adatok minél pontosabbak legyenek. A temetkezési helyek jelentős hányadában kevesebb, hosszabb ideje lejárt bérleti szerződésről beszélünk. A temetők bejáratainál évtizedek óta egy nagy táblán figyelmeztetjük felhasználóinkat a bérleti szerződések meghosszabbítására, ettől függetlenül sokak figyelmen kívül hagyják a felhívás. Mivel az országos rendelet bennünket is sürget, fel kellett gyorsítanunk a folyamatot. Még tavaly elkezdtük felkeresni a temetkezési helyek tulajdonosait. Akinek ismert volt a lakcíme, postai úton értesítésítettük. A következő lépés a sírhelyeken elhelyezett figyelmeztetés volt, ami már a sokadik próbálkozásunk arra, hogy megszólítsuk a családtagokat, hogy valós információt kapjunk arról, egyáltalán élnek-e a hozzátartozók – mondta el a szóvivő, aki elárulta, hogy a táblácskák kihelyezésének valóban volt foganatja.

– Ez egy rendkívül érzékeny téma, körültekintően kell kezelni, de a digitalizációra vonatkozó törvényes rendelkezéseket viszont nekünk is tiszteletben kell tartanunk. Tudni kell, hogy a szomszédos községek sokkal szigorúbban kezelik a temetkezési helyek bérleti szerződéseit, valamint azok betartását. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenkinél következik, hogy számon tartja, például a nagyszülők temetkezési helye esetében, a 20 éves időtartamra megkötött bérleti szerződést. Ezért is fontos figyelmeztetni a hozzátartozókat – hangsúlyozta Marina Klobušicki, majd hozzáfűzte, hogy a sírhelyre kihelyezett figyelemfelhívó táblákat más községekben is eredményesen alkalmazzák.

– Az utóbbi időben nagyon sok visszajelzést kapunk, tehát eredménye volt annak, hogy a táblácskákat helyeztük el, mivel ilyen módon több kérdéses sírhelynél tudtuk tisztázni az adatokat, a bérlők személyét. Ezen kívül még probléma, hogy a temetőinkben több régi sírhely mára már jelentősen megrongálódott, veszélyt jelent az ott elhaladókra, vagy a mellette lévő temetkezési hely épségére. A tulajdonosok felkutatása azért is fontos, hogy ezen problémát is tudjuk rendezni – mondta a Komgrad szóvivője.

A sírhelyekkel kapcsolatban a polgárok személyesen is intézhetik ügyeiket a Komgrad közvállalat temetkezési kérdésekben illetékes irodájában, a 024/712-510-es telefonszámon, illetve a komgrad@stcable.rs e-mail-címen.