2024. április 18., csütörtök

Kémia játékosan

Augusztus második felében kémiatábort szerveznek Topolyán

 Immár negyedik alkalommal szerveznek az óvodás és az alsós gyerekek számára magyar és szerb nyelven játékos kémiatábort a topolyai Tájház udvarán.

A 6-tól 8 éves korosztályt augusztus 17-e és 21-e között várják, a picit idősebbek, illetve az 5. osztályos diákok számára 24-e és 28-a között zajlik a foglalkozás, ami a Mini vegyész tábor megnevezést kapta. A Topolya Község Művelődési Háza által a helyszínt, illetve a háttérszervezést biztosító foglalkozásokat ezúttal is Kanyó Anikó vegyész, kémiatanárnő vezeti, akitől megtudtuk, hogy a koronavírus miatt meghozott intézkedések ugyan kicsit átírják az előzetes elképzeléseiket, és a múlt évben már bevált koncepciót, de a gyerekek fokozott érdeklődésére való tekintettel nem szerették volna lemondani ezt a szünidei programot.

– Az a célunk, hogy minél közelebb hozzuk a kémiát, ha úgy tetszik a vegyészetet a legkisebbek számára, olyan módon vonzóvá téve, hogy közel álljon az ő kis formálódó egyéniségükhöz. Izgalmas kísérletezéseket, kémiai folyamatok megfigyelését ötvözzük az interaktív játékossággal. Illetve nem kizárólag a kémiai törvényszerűségekkel foglalkozunk, a matematika, a fizika, és a biológia területére is elkalandozunk itt-ott. Például a legkisebb gyerekeknek lehetősége lesz sógyurmát készíteni, vagy a manapság menő, üzletekben is megvásárolható nyúlós, ragacsos általában zöldre színezett zselés szerű anyagot. Mindezt haza is tudják vinni, és bemutatni a szülőknek, hogy mi mindennel foglalkoztak, közben feleleveníteni a táborban hallottakat. Természetesen fontos elvünk az, hogy a felhasznált anyagok ne jelentsenek veszélyt a gyerekek egészségére, tehát gyermekbarát munkafolyamatban lesz részük, természetes anyagokat, vagy nem veszélyes szereket felhasználva, műanyag tálakban kikeverve az összetevőket – hangsúlyozta Kanyó Anikó.

– A másik csoportban az idősebb gyerekek már egyebek mellett mérleggel is mérnek majd, menzúrát kapnak a kezükbe, kis pipettákkal is dolgoznak, és minden más olyan eszközzel, ami már egy laboratóriumban megtalálható. Így ők már például porcelán eszközöket is felhasználnak, és a kémiai folyamatokat befolyásoló kisebb eszközöket is kipróbálhatnak. Ez azt jelenti, hogy azt a tudást, amit az iskolában a természettudományok területén addig elsajátíthattak, azt bővítjük tovább érdekességekkel, amit majd a további tanulmányaik során is felhasználhatnak – hallhattuk.

– A foglalkozásokat párhuzamosan vezetem magyar és szerb nyelven, a spontán fordításba, illetve a feladatok zavartalanabbul történő kiosztásába besegít a Művelődési Ház egyik munkatársa. Egyébként a koronavírus járvány elleni védekezésre való tekintettel korlátozott létszámban, családiasabb légkörben szervezzük meg a táborunkat. A feltételeket a Művelődési Ház támogatásával, az ilyenkor előirányozott egészségvédelmi intézkedéseket tiszteletben tartva biztosítjuk. A táborunk hétfőtől péntekig zajlik mindkét csoport számára, 16 és 19 óráig számítunk a gyerekek figyelmére. Az idén a körülményekre való tekintettel elmarad a záró napra tervezett, a szülők bevonásával történő nyilvános óra, amikor is korábban bemutattuk a foglalkozások alkalmával elkészített munkákat – tudtuk meg Kanyó Anikó tanárnőtől.

A táborban való részvétel 1100 dinárba kerül, ez magában foglal napi egy uzsonnát, és üdítőt, illetve a kísérletekhez felhasznált alapanyagok költségét. A további részletekkel kapcsolatban augusztus 12-éig jelentkezhetnek Topolya Község Művelődési Házának 024/713-515-ös elérhetőségén.