2024. április 24., szerda

Folyamatos fejlődésben

A zentagunarasi Ölvegyi Ilona tizennégy éve dolgozik óvónőként, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény kihelyezett tagozatán Zentagunarason. Munkája mellett szívesen foglalkozik kézműveskedéssel, amely téren folyamatosan fejleszti magát. Ilona óvónőt arról faggattuk, mi minden készül műhelyében.

Hogyan kezdett kézműves tárgyak készítésébe?

– Mindig is szerettem kreatívkodni, viszont csak tavaly novemberben kezdtem mások számára is készíteni kézműves termékeket. Az első munkáim karácsonyi manók voltak. A férjem ötlete volt, hogy hirdessem a munkáimat, és ami számomra hihetetlen volt, az az, hogy az emberek nagy érdeklődést mutattak irántuk. A karácsonyi manók újdonságnak számítanak – számtalan színben és méretben készültek, készülnek. Igyekeztem az egyedi igényeket kielégíteni és a kívánságokat teljesíteni.

Milyen tárgyakat készít?

– Olyan termékeket, amelyek nem túl drágák, egyediek és nálunk még nem kaphatóak. Így jött a cicák ötlete. Az első cicát, Mirr-Murrt a kisfiamnak vartam. Aztán újabbnál újabb ötleteim születtek, babákat, nyuszikat, anyagból fonott kopogtatókat, baglyos, kutyás, unikornisos, Brawl Stars figurás díszpárnákat kezdtem készíteni. Karácsony közeledtével dísz ajándéküvegeket, kopogtatókat és asztaldíszeket is csináltam. Mindegyik egyedi rendelés elkészítését imádtam, teljesen elbűvöltek. Egy-egy új kérés új kihívás is volt számomra.

Természetesen az egyéni igényeket figyelembe véve dolgozom, úgy érzem, folyamatosan fejlődök, a termékeimen pedig változtatok.

Mi volt idáig a legkedveltebb?

– Legkedveltebbek a manók voltak, azóta az unikornispárnák, a cicák és a baglyocskák a legkelendőbbek.

Miből készülnek a termékei?

– A termékeim textil anyagokból készülnek. A kiegészítők skálája viszont határtalan, többek között csipke, szalag, gombok, dekorációs díszek, fa elemek, selyem virágok, vatelin, szivacs, bőr szükséges egy-egy termék, ajándéktárgy elkészítéséhez.

Mennyi idő alatt készül el egy-egy rendelés?

– Az elkészítési idő változó, van, ami egy óra alatt kész, de olyan is, amit pár nap alatt állítok össze. Az is közrejátszik, hogy három fiam van. Elsősorban családanya vagyok és utána jön a többi. Sokan kérdezik, hogy hogyan van időm. Szerintem az embernek arra van ideje, amire szeretné. A kézműveskedés nagyon kikapcsol és feltölt egyszerre.

Mennyire érdeklődnek az emberek a kézműves tárgyak iránt?

– Úgy gondolom, egyre nagyobb az érdeklődés a kézműves termékek iránt. Talán divattá vált, vagy csak az emberek szeretnék magukat természetes dolgokkal körül venni. Más értéket is képviselnek a saját, kézzel készült tárgyak, egyfajta varázsuk van. Egyediek és különlegesek, amelyek kiválóak ajándékként.

Van-e még mit tanulnia?

– Sosem szerettem a monoton dolgokat, így hát szeretnék tovább fejlődni és ebben az emberek is segítenek. Rengeteg ötletem van, de várom az újabb kéréseket, az egyedi rendeléseket is. Az óvónői munkám mellett nem szeretném ezt a kreatív elfoglaltságot feladni, hiszen minden újabb feladat megoldása örömmel tölt el, elvarázsol.