2024. április 16., kedd

Kimutatták a nyugat-nílusi láz vírusát hordozó szúnyogok jelenlétét

Július közepén Szabadkán és Palicson is kimutatták a nyugat-nílusi láz vírusát hordozó szúnyogok jelenlétét, szerencsére azonban megbetegedést egyelőre nem regisztráltak városunkban – nyilatkozta a Subotica.com hírportálnak dr. Nebojša Bohucki, a Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa. Hozzátette, pánikra nincs ok, ugyanis a fertőzöttek körülbelül 80 százalékánál nem alakul ki semmilyen klinikai tünet.

– A fennmaradó 20 százalék esetében enyhe klinikai tünetek jelentkezhetnek, mint például fejfájás, bőrpír, néhány napos magasabb testhőmérséklet, esetleg ízületi fájdalmak, ez minden. A fertőzésnek nincs semmilyen hosszú távú egészségügyi következménye, ami nagyon fontos. Agyhártyagyulladás formájában jelentkező súlyos klinikai tünet az esetek nagyon kis hányadánál alakul ki – mondta a szakorvos, és hozzátette, a legveszélyeztetettebb kategóriák a krónikus betegségben szenvedők és az 50 év felettiek.

Az elmúlt évben Szabadkán csupán egy személy szorult kórházi ápolásra a nyugat-nílusi láz súlyos klinikai tünetével. A beteg felépült a betegségből.