2024. április 20., szombat
MÉDIA (30.)

A békeidők véres kezdete

Képregényből indult Az utolsó bűntény (2020)

A Netflix a moziböjt kellős közepén megrázó történettel kerített be engem is, egyetlen hibája van az a The Last Days of American Crime-nak, azaz Az utolsó bűnténynek, az pedig a főhőst megszemélyesítő színész kiválasztása. Ez a castingos sem fog több szerephez jutni a filmvilágban, ha egy pici igazság is van a Földön. A Radical Publishing-képregény alapján létbe hívott mű dicséri a speciális effektusokkal megbízottakat, de a szarvashiba éktelen haragra gerjesztett, valószínűleg több más mozizós kedvében levő társammal együtt.

A rosszfiút, az elején nyálasnak tűnő, majd teljes ragyogásában pompázó (piszkos-)milliomos-palántát alakító Michael Pitt azonban remekbe szabott találat ugyanattól a casting-rendezőtől.

Édgar Ramiréznek, a főszereplőnek aligha lehet viszonylag normális munkája az eljövendőkben, de Michael Pitt, és az 1986-os születésű Anna Brewster, aki a Star Wars VII – Te Force Awakens (Ébredő erő, 2015)-ben is látható, az angol női főszereplő is zseni formájuk hozzák.

A történet, egészen röviden, ez: a közeljövőben Az Egyesült Államok új „életszakaszába” kíván lépni, egyszer s mindenkorra leszámolni a bűnözéssel, egy jelet bocsátanak az éterbe, amitől senki sem követhet el tudatosan gonosztettet. Csakhogy az elkent, és megállás nélkül szipuzó Kevin Cash (Michael Pitt) nem akar az apja (egykor a legkeményebb alvilági „család” feje, a bűnöző, majd a pénzét a legális oldalra átmenekítő maffiafőnök) árnyékában meghalni, be akarja írni magát a történelembe, elkövetni az utolsó, óriási rablást, amely szinkronizált atomrobbantásokat is felölelne. Ehhez kéri a bűnözésben tapasztalt Graham Bricke (Édgar Ramiréz) segítségét, aki, habár nem a nagyhalak közé tartozik, de szép kis kasszaürítős és erőszakos múltú, valamint Shelby Dupree-ét (Anna Brewster), akiről, a történetbe csöppenve az elején csupán annyit észlel a nézőközönség, hogy feketepiaci hacker. A terrorizmusra és bűnözésre adott utolsó válasz előtt, hogy még a jel felkapcsolása előtt idején elkövessék az évszázad és az amerikai történelem legnagyobb rablását, csupán pár napjuk van, és egy rövid Graham Bricke–múlt-előjáték után kezdetét veszi a nagy pörgés. A szokásos akció-thriller, lenne mondható, néhány, az egyelőre sci-fi domenjébe tartozó elemmel. A film alapjául szolgáló képregényt Rick Remender és Greg Tocchini készítették, Az utolsó bűntény rendezője Olivier Megaton, írója Karl Gajdusek, producerek Jesse Berger és Jason Michael Berman, valamint Barry Levine, a szereplők között pedig Sharlto Copley is látható volt jún. 5-től a Netflixen.

Ha valamiért, hát Michael Pitt alakításáért érdemes megnézni, és akár Anna Brewsteréért is, élménydús látványvilágáért, s az erős, az e műfajban otthonosak számára több, mint kielégítő sztorijáért, amely a képregényváltozatban is megvan ugyan, de filmre írva talán mégis adhat valamennyi pluszt a vizuális szempontok okán a férfihalandóknak.

Még arra is képes ez a mű, hogy az érettebb nézőközönség egyedei között is kiváltson némi megbotránkozást és Istenfélelmet merész csavarjaival, elvadultságával, az elembertelenedett világot az erőszak dicsfényezésével  bemutatva. Elsősorban, mégis Michael Pitt az, aki a végeredményben a legfontosabb tényezőt jelenti színészi jelenlétével (mondjuk Ramiréztől nem nehéz ellopni a show-t, de), ez nagyon szép megformálása a bomlott agyú karakternek!

Az unalmas játékjokerek hirtelen, nagy sebességgel törpülnek meg ez a színészi teljesítmény láttán.