2024. április 23., kedd
SZÓFIGYELŐ

Webinárium

Időnként arról szerezhetünk tudomást, hogy valamely szervezet vagy intézmény webináriumot szervez(ett), tart(ott): A Budapesti Indiai Nagykövetség május 22-én India–Magyarország online webináriumot szervezett a Covid–19 indiai gazdaságra valamint a kétoldalú kapcsolatokra gyakorolt hatásáról. – A berlini Hongkongi Gazdasági és Kereskedelmi Iroda (HKETO Berlin) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen exkluzív webináriumot szervezett június 30-án Hongkong, valamint a közép- és kelet-európai országok kormányainak pandémia-ellenes intézkedéseiről és gazdasági támogatási programjairól a COVID–19 világjárvány leküzdésében. – Június 30-án a Personal Solution cég marketing webináriumot szervezett partnerei számára. – A Baker McKenzie 2020. július 29-én 16:00 és 17:30 óra között jogesetfeldolgozó webináriumot szervez. – Az elmúlt napokban felerősödött Zoomal kapcsolatos aggályok miatt a tervezett Google Meet webináriumot még a húsvéti szünet előtt megtartjuk.

Némelyik mondatból azt is megtudjuk, hogy miféle rendezvényről van szó: A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara online szakmai tájékoztató előadást (webináriumot) szervezett július 8-án. – 8 online kurzust, valamint 95 webináriumot szervezett, tehát az oktatási tevékenységek majdnem fele elektronikus formában, az interneten bonyolódott le.

A webinárium, vagy más néven webkonferencia az utóbbi években világszerte elterjedt online kapcsolatfelvétel, amelynek során a résztvevők úgy kommunikálhatnak, hogy láthatják, illetve hallhatják egymást. A részvétel rendszerint előzetes regisztrációhoz van kötve. A webinárium munkaforma előnye, hogy jelentős idő- és költségmegtakarítással jár a világnak tetszőleges pontján tartózkodó résztvevők számára. Interaktív módon tervezik, lehetővé teszi az előadó és a résztvevők közötti kétirányú kommunikációt. A webinárium abban az értelemben „élő”, hogy az információt egy kiválasztott programon belül továbbítják meghatározott kezdési és befejezési idővel. Több ember beszélgethet egyszerre internet-protokollon keresztül.

A webinárium főnév az angol web (’háló’) és az angol seminar (’szeminárium’) szó összekapcsolásából származik (angolul webinar). Ez a neologizmus a német szabadalmi és védjegyhivatalban 2003 óta szóvédjegyként van bejegyezve. Egyébként a virtuális osztályteremben zajló mindenféle eseményt webináriumnak hívnak: marketing események, előadások vagy online találkozók. Alternatív megnevezések is születtek: webes szeminárium, online szeminárium, élő internetes közvetítés, internetes interjú vagy internetes konferencia.