2024. április 26., péntek

Halálra ítélt szövetkezés?

A jelenlegi hatalmat csak új arcok és lendületes politikai célok képesek leváltani

Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért vezetője, valamint Šabac polgármestere a Danas napilapnak adott interjújában arra mutatott rá, hogy csak egy erős, szervezett politikai szervezet képes a jelenlegi hatalmat leváltani. Szavai szerint egy olyan ellenzék megformálására van szükség, amely legalább egymillió embert mozgósít és tud maga mögött. Felmerül azonban a kérdés, mi akadályozza egy ilyen ellenzéki szervezet létrehozását.

Zelenović ebben az interjúban kiemelte, kész arra, hogy tárgyaljon. Szavai szerint új emberekre van szükség, akik eddig nem voltak a politika részesei, akiket tisztelet övez, agilisek, és egy új energiát képviselnek majd Szerbia politikai életében. Ő a Demokrata Párttól vár ilyen változásokat, szavai szerint ők képesek új energiát hozni a politikába, és mint kiemelte pártja, az Együtt Szerbiáért társulni fog hozzá, amint véget ér a járványügyi helyzet.

Az ellenzék erejének egységesítésére már több próbálkozás is volt. A választások előtt társultak az ellenzéki pártok, attól függetlenül, hogy szélsőjobboldali vagy középjobb, esetleg baloldali pártról volt-e szó. Nézeteikben és prioritásaikban, politikai programjukban nem természetes szövetség volt ez, egyedüli közös érdekük a jelenlegi hatalom leváltása volt. Már akkor kiderült, hogy a pártok vezetői sok esetben nem tudnak egymással együttműködni.

A napokban újabb szövetség létrehozását jelentették be, megalakult ugyanis a Szerbiai Egyesült Ellenzék. Az alakulás során a Dveri mozgalom, amely bár tagja volt az ezt a szövetséget megelőző Szerbiáért Szövetségnek, nem társul, mert mások a prioritásai.

– Készek vagyunk a műszaki együttműködésre a sajtószabadság és a demokratikus választások nyomán, annak ellenére, hogy nem leszünk az új ellenzéki szövetség tagjai. Két évvel ezelőtt társultunk a Szerbiáért Szövetséghez a feltüntetett, 30 pontban megfogalmazott program miatt. Nem társulunk az új szövetséghez, amíg nem látjuk a programjukat – emelte ki Boško Obradović, a Dveri vezetője a NovaS televíziónak adott nyilatkozatában.

Hozzátette, amíg a Szerbiáért Szövetség 30 pontja közül számos pont egyezett a mozgalom programjával, amelyek között ott volt a Koszovót érintő Alkotmányi előírások és az 1244-es rezolúció tiszteletben tartása is. Az ismeretlen előtt, inkább az önálló politizálás mellett döntöttek.

A Szerbiai Egyesült Ellenzékhez való csatlakozástól azonban nemcsak a Dveri állt el, hanem a Ne davimo Beograd polgári megmozdulás és a Boris Tadić által vezetett Szociáldemokrata Párt sem kíván a tagja lenni.

Robert Kozma, a polgári megmozdulás főtitkára a Danasnak adott nyilatkozatában elmondta, szervezetük továbbra is azokra a hiteles helyi politikai mozgalmakra és kezdeményezésekre kíván koncentrálni, amelyek a kormánykorrupciót akarják megakadályozni, illetve az olyan politikát, amely a polgárok elszegényedéséhez vezetnek, vagy a közjavak hatalomhoz közeli személyeknek való kiszolgáltatását szolgálják. A jelenlegi bűnügyi rendszer megállítását tűzték ki célul. Kozma hangsúlyozta, már több alkalommal rámutattak, hogy csak új emberekkel lehet új politikai alternatívát felkínálni. Mivel erre nincs lehetőség, nem társulnak az egyesült ellenzékhez. Kiemelte ugyanakkor, hogy a polgári megmozdulás sokkal többet tud elérni önálló tevékenységével az állami tolvajlás felszámolásában, mint társulva.

Konstantin Samofalov, a Szociáldemokrata Párt tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyesült ellenzékről nem lehet többet tudni, mint amennyit a médiában olvasni lehetett. Nincs arról sem információ, hogy kik a tagjai, és arról sem, mi alapozta meg a társulást, illetve miben különbözik az előzőtől. Kiemelte, nem tudni, hogy ez a társulás az előttünk álló választásokra fókuszál, vagy a mögöttünk levőre, vagyis továbbra sem tudni, hogy az ellenzék további feldarabolása, vagy egy közös cél körül formálódik.

Habár a Szerbiáért Szövetség közleményében, amely bejelentette az új egyesült ellenzék létrehozását, rámutattak, hogy minden ellenzéki pártot felkerestek és hamarosan be is mutatják a szövetség tagjait, de erre még nem került sor. Az SZDP tagja pedig elmondta, eddig meg sem keresték, hogy felkérjék őket a társulásra.