2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A hét elején döntés az iskolakezdésről

Az elnök egészségügyi beruházásokat helyezett kilátásba

Az aktuális járványügyi helyzetet értékelve Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Vajdasági Klinikai Központban a járvány kezdete óta 1600 pácienst gyógykezeltek, jelenleg pedig 244 a pácienseknek a száma. A legtöbb megbetegedést továbbra is Belgrádban és Újvidéken jegyzik, azzal, hogy Loznicán az elmúlt egy napban valamelyest romlottak a járványügyi mutatók, Šabacon és Valjevón viszont javultak. Hogy a jelenleg hatályos járványügyi intézkedéseket mikor helyezik hatályon kívül, nemcsak az újonnan azonosított fertőzöttek számától függ, hanem az összes többi mutatótól – emelte ki Zoran Gojković, aki hiszi, hogy ideális esetben augusztus végéig érdemben jobbá válhat az általános járványügyi helyzet.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Az iskolakezdéssel kapcsolatban Darija Kisić Tepavčević epidemiológus megerősítette, hogy a válságstáb orvostagjai pénteken a miniszterelnökkel és az oktatási miniszterrel szinte azonos álláspontra jutottak a szeptembertől az általános és a középiskolákban alkalmazandó protokoll tekintetében. Kizárólag a szakmai érveket és a tudományos kutatások eredményét vették figyelembe – tette hozzá, mondván, hogy még néhány részlet kapcsán pontosítaniuk kell a napokban, és a vonatkozó szabályokat várhatóan a következő hét elején ismertetik a közvéleménnyel.

A pénteken közzétett adatok értelmében egy nap alatt 9922 koronavírustesztet végeztek el, ebből 276-nak az eredménye lett pozitív (2,8 százalék). Egy nap alatt hivatalosan 5 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 626-re nőtt az elhunytak száma. Lélegeztetőberendezésre a légzésben 118 személynek van szüksége. A kórházakban 3154 személyt gyógykezelnek országszerte.

A saját kérésre történő tesztelés kapcsán Darija Kisić Tepavčević közölte, erre bármelyik olyan létesítményben lehetőség van, amelyben egyébként orvosi utasításra tesztelik a pácienseket. A magánlaboratóriumok közül eddig 8 kérvényezte, hogy felkínálhassa a polgároknak a tesztelést, de a kérvények felülvizsgálata még nem fejeződött be – mondta a szakértő.

FONTOS A VÉDŐOLTÁS

Az újságírók arra próbáltak választ kapni, hogy a szakértők szerint mi történik őszre, amikor a SARS-CoV-2 feltehetőleg „találkozik” az influenzavírussal. Ennek tekintetében Darija Kisić Tepavčević annyit mondott, hogy az influenzavírus a tapasztalatok szerint februárban a legaktívabb. Egyébként az influenza ellen ugyanaúgy lehet a leghatékonyabban védekezni, mint amilyenek jelenleg a koronavírus okán hatályos lehetőségek – jegyezte meg. Darija Kisić Tepavčević a továbbiakban az influenza elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozta, mondván, hogy jelenleg 500 ezer adag védőoltás áll rendelkezésre, ám az illetékesek beszerzik a szükséges mennyiségeket. Mint kiderült, tavalyelőtt nagyjából 250 ezren, tavaly pedig majdnem 350 ezren igényelték a védőoltást.

Az N1 tv újságírója arra a kérdésre próbált választ kapni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak a bizonyítottan fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyek tekintetében. Kisić Tepavčević, miután érveket sorakoztatott fel a maszkviselés és a távolságtartás fontosságáról, elmondta, a szakértők figyelme elsőként a betegek családtagjaira terjed ki, és ha szükség mutatkozik rá, házi elkülönülést rendelnek el. Egyébként is, a bizonyítottan fertőzöttekhez képest legalább 5-ször vagy 10-szer nagyobb azoknak a száma, akik fertőzöttek, ám nincsenek nyilvántartásba véve, így megbetegedésükre nem derül fény – tette hozzá Kisić Tepavčević.

BERUHÁZÁSOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

A korábban, a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić elnök a járványügyi helyzetre is kitért és elégedetten nyugtázta, hogy „tíz nappal ezelőtt még 2 ezerrel több Covid-páciens lábadozott kórházainkban”. Szerinte ez a számadat hitelesen szemlélteti, hogy a helyzet érdemben javult. Ez nem jelenti azonban azt, hogy mostantól nem kell tiszteletben tartani a járvány elleni intézkedéseket, éppen ellenkezőleg, azok hatékonysága megköveteli, hogy folytatódjon a rájuk alapozott tevékenység – emelte ki Vučić, majd arról beszélt, hogy a járvány kezdete óta a szövődmények következtében elhunytak java része idősebb volt.

Az államfő szavai szerint az a legfontosabb, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek aránya napról napra csökkenjen, majd megerősítette, hogy hétfőn Kruševacon megkezdődik a tervezett Covid-kórház kiépítése. Ugyanakkor ha Szerbia külföldi barátainak köszönhetően sikerül beszerezni a védőoltást, a belgrádi és a kruševaci Covid-kórházak is multifunkcionális kórházként működnek majd, azaz minden egyes beteget fogadnak – magyarázta Vučić, hozzátéve: Szerbia készül az őszi hónapokra, amikor várhatóan ismét fellángol a járvány, és ezzel egyidejűleg feltehetőleg az influenzajárvány is aktuális lesz. Szavai szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy az egészségügyi dolgozók az ősz beállta előtt legalább valamelyest megpihenjenek.

– Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy az egyéb megbetegedésben, például daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedésben vagy diabéteszben szenvedő páciensek megfelelő ellátásban részesüljenek. Elégedett vagyok azzal, hogy a kórházak a járvány ellenére is ellátták a sürgősségi eseteket, valamint a daganatos és a krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket. A Belgrádi Onkológiai Intézetben hosszú ideje most először nincs várakozási lista a mellrák kezelésére. A Szerbiai Klinikai Központban megkezdett munkálatokat kevesebb mint egy éven belül befejezzük, és hamarosan a Vajdasági Klinikai Központban tervezett munkálatok is megkezdődnek. Aranđelovacon, Smederevska Palankán, Loznicán és Prokupljéban szintén megkezdődött a helyi kórházak felújítása, Nagykikindán, Vranjéban, Ćupriján és Pirotban pedig belátható időn belül kezdődnek meg a kórházak kiépítési, illetve felújítási munkálatai. A Bežanijska Kosa Klinikai-kórházi Központban két új onkológiai részleget építünk ki. A Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának felújítási munkálatait szintén folytatjuk, ezt az intézményt ugyanis 50 éve nem újították fel  – taglalta a terveket Aleksandar Vučić.