2024. április 20., szombat

Koronavírus-tesztért Szegedre

A koronavírus-teszteléssel kapcsolatos fennakadások miatt sok szerbiai állampolgár magyarországi magánklinikákon végezteti el a tesztet – írja nagy visszhangot kiváltó cikkében a Szabad Európa Rádió szerb nyelven. Szegeden legkevesebb két magánklinika kínál PCR-tesztet és ellentest-kimutató tesztet a szerbiai polgároknak. A teszteket sürgősségi eljárással, soron kívül elvégzik 24 órán belül. Igaz becsülettel elkérik az árát is.

Somogyi Emma, a szegedi Doctor Hair Clinic igazgatója erősítette meg a hírt, miszerint igenis, nagy az érdeklődés a szerbiai polgárok részéről a tesztelés iránt, nincs nap, hogy ne jelentkezne valaki Szerbiából. A tesztelésre leginkább a munkavégzés miatt van szükség. Mint kifejtette, Szerbiában a magánklinikákon nem végeznek tesztelést, az államilag akkreditált intézményekben viszont hosszadalmas a procedúra, és az eredményre is sokat kell várni.

A szóban forgó klinikán a páciensek 48 órán belül e-mailben megkapják az eredményt. A PCR-teszt ára fejenként 130 euró, gyorsított eljárásban 50 euróval drágább. Az ellentest-teszt 70 euró, a gyors szerológiai teszt 60 euróba kerül.

Somogyi szerint klinikájuk a legnagyobb magyarországi akkreditált laboratórium, a Synlab Hungary partnere. A szigorú magyarországi és európai előírásoknak megfelelően, ha valakiről bebizonyosodik, hogy COVID-pozitív, akkor azt azonnal jelenteniük kell a magyar egészségügyi felügyelőségnek, és a klinikának is közzé kell tennie.

Szeged 18 kilométerre van a határtól, tehát a szerbiai polgárok minden gond nélkül átjárhatnak, ha a határon elvégzett testhőmérséklet-méréskor nem merül fel a fertőzöttségük gyanúja. A legutóbbi, júliusi intézkedések nyomán Szerbia ugyan a sárga besorolású országok közé tartozik, de szerb útlevéllel beléphetünk Magyarországra, 30 kilométeres sávban mozoghatunk, és 24 órán belül el kell hagynunk az országot.