2024. március 28., csütörtök

Bedőltek az utazási irodák

Nem segít a gazdaságserkentő csomag sem

Szerbiában egyelőre nem tettek lakatot egyetlen turisztikai ügynökség ajtajára sem. Az idegenforgalmi irodák továbbra is működnek, de lélegeztetőgépre szorulnak, akárcsak a súlyos tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek. A cégek közül már többen is jelezték szándékukat – egyelőre nem hivatalosan – az alkalmazottak elbocsátásáról, valamint a felvett háromhavi minimálbér visszatérítéséről és a büntetés kifizetéséről az államnak. Sokaknak ez is jobban megéri, mint a semmittevés utáni adók, illetékek, juttatások kifizetése.

Senki sem utazik, nincs is hová, az idegenforgalmi irodáknak dolog nélkül telnek a napjaik, de a régi, dolgos hétköznapok látszatát kell kelteniük, mivel igényelték az államtól a minimálbérek kifizetését. Aleksandar Seničić, a Köztársasági Idegenforgalmi Egyesület (JUTA) igazgatója szerint a munkát illetően a helyzet katasztrofális a hazai turisztikai irodákban.

– Az idegenforgalmi cégek fő bevételüket a nyári időszakban érik el, mindeközben 4-5 hónapja minden turistairoda jövedelem nélkül tengődik. A három minimálbérből, amit az állam folyósított a tavasszal, nem lehet kifizetni a járulékokat is a munkások után – nyilatkozta az igazgató a Betának.

Mint arról több alkalommal is írtunk, a szerb kormány a hazai cégek megsegítése céljából április, május, június hónapokra minimálbért folyósított a munkások számára. A gazdasági segélyprogram célja a munkáltatási szektor fenntartása. Feltételként a sikeresen pályázó vállalatok nem mondhatnak fel dolgozóik több mint tíz százalékának. Amennyiben a cégek nem tartják magukat a szerződésben foglaltakhoz, 5 napon belül kötelesek visszafizetni a juttatást, kamattal együtt, valamint kifizetni a 100 és 500 ezer dinár közötti büntetést.

– Több cég is kiszámolta, hogy sokkal inkább megéri felmondani a munkásoknak, kifizetni a büntetést, mint a semmiből fizetni az adót és a járulékokat – jelentette ki Seničić.

Az igazgató azt is elmondta, a kormány még mindig nem reagált az idegenforgalmi egyesület felhívására, amelyben az adók és járulékok leírását kérték az év végéig, moratóriumot a kölcsönök kifizetésére, valamint külön alapot egy fejlesztési alapítvány létrehozására.

– A gazdasági intézkedések második fordulója, amellyel az állam kifizeti a minimálbér 60 százalékát augusztusra és szeptemberre, csak egy csepp a tengerben az utazási irodák számára. Az átlagos forgalomnak még a 3-4 százalékát sem teljesíti a legtöbb cég, mivel mindössze két útirány maradt az eddigi lehetőségek közül, Törökországot és Egyiptomot leszámítva nem is lehet sehova utazni Szerbiából – mondta Seničić.

A helyzet pedig egészen máshogy festett még tavaly nyáron, amikor a nyaralni vágyók a bőség zavara miatt nem tudtak választani. Milan Vasićnak, a Plana Turs idegenforgalmi ügynökség igazgatójának az elmondása szerint tavaly 35 000 turistát szolgáltak ki, az idén nyáron azonban Egyiptomban 200 személynek biztosítottak nyaralást, Törökországba pedig 600 szerbiai polgár ment vakációzni az ő irodájukon keresztül.

– Ágazati támogatás nélkül nem sokra jutunk, nélküle nem látjuk a fényt a „járványalagút” végén. Az ügynökségek ebben a helyzetben rákényszerülnek alkalmazottaik számának csökkentésére, mivel a likviditási kölcsön körüli procedúra három hónapig is eltarthat – mondta Vasić.

Branka Karadžić, az Olimpik travel tulajdonosa arra panaszkodott, hogy cégük a 2019. évi bevételnek mindössze a 7 százalékát teljesítette az idén. Véleménye szerint, ha nem nyújt az állam támogatást, az itthoni ügynökségek a „hamvaikba hullva” várják be a tavaszt.

– Jó dologra is van példa, az egyik légitársaság ugyanis visszatérítette a meg nem valósult utazás utáni foglalást 15 000 euró értékben, s ezt követte néhány szálloda is Montenegróban. Ezek sokat tudtak enyhíteni a már így is nyakig érő bajon – mondta Karadžić

Boris Eremić, az újvidéki Kompas NS tulajdonosa arról is beszélt, hogy az idegenforgalom már az utóbbi években nem olyan, mint a korábbi években. Jelenleg is sokan mentek nyaralni az utazási irodák megkerülésével.

– A 21. században élünk, az internetnek köszönhetően mindenki találékonyabb, az emberek saját maguknak lefoglalják a szállásokat, s az irodákhoz csak akkor fordulnak, ha olyan megkerülhetetlen akadály merül fel van, amit magánszemély nem tud megoldani – közölte Eremić.

Az utazási irodák képviselői egyetértenek abban, hogy a belföldi turizmus az ő számukra nem segítség. Az emberek idehaza általában 2-3 napra utaznak el, 2-3000 dináros tételről van szó, ez azonban egy turistairoda fenntartásához csak aprópénz.