2024. április 25., csütörtök

Világbanki befektetés a Száva és a Drina mente fejlesztésébe

Három nyugat-balkáni ország számára készített és finanszíroz együttműködés-fejlesztési tervet a Világbank. Pénteken hozta nyilvánosságra, hogy Szerbiának, Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak öszesen 123,2 millió eurót (134 millió dollárt) hagyott jóvá a Száva és a Drina mentének integrált fejlesztésére. A cél a határokon átívelő együttműködés előbbre vitele a vízi erőforrások kihasználásában, a folyók hajózhatóságának javítása és az árvízvédelemnek a hatákonyabbá tétele. A három ország területét érintő két folyó vízgyűjtő medencéjének fejlesztése magában foglalja a folyami kikötők korszerűsítését is, hogy könnyebbé tegyék összekapcsolhatóságukat, végső soron pedig hozzájáruljanak a térség gazdasági növekedéséhez, melyet alaposan megnyirbált a világjárvány.

Növelik az árvízvédelmi biztonságot (Fotó: Beta)

Növelik az árvízvédelmi biztonságot (Fotó: Beta)

– A Száva és a Drina vízrendszere nagy lehetőségeket rejteget, ezeket kell kihasználni a gazdaság és a regionális kapcsolatok, valamint a kockázatokkal szembeni ellenállás erősítése és új munkhelyek létrehozása érdekében – fogalmazott Linda Van Gelder, a Világbank nyugat-balkáni részlegének igazgatója. Kiemelte, ennek a tervnek a megvalósításából hasznot húznak majd a folyók mentén élő települések, közösségek is. A terv szerint 300.000 hektáron, 400.000 lakos számára növelik az árvízvédelmi biztonságot, és több mint 200 kilométer hosszúságban javítanak a Száva hajózhatóságán.

Az egész terv hozzávetőlegesen 332 millió dollár értékű, és két, egymást részben átfedő szakaszban tíz év alatt valósítják meg. Az ún. klímaokos (a környzetvédelmi szempontokra figyelő) gazdasági növekedést és regionális együttműködést helyezik előtérbe. Az első szakaszban Szerbiának 78,2, Bosznia-Hercegovinának 30, Montenegrónak pedig 15 millió eurót hagytak jóvá. A kezdeti fázisban a programba Szlovéniát és Horvátországot is bekapcsolják, hogy hozzájáruljanak a regionális párbeszéd kialakulásához és a szükséges tanulmányok elkészítéséhez.