2022. január 23., vasárnap

A pink és más

A festett szőke haj és a rózsaszín, flitteres papucs megtették a hatást. Nem menekülhettem az előítéletek elől. Esély sem mutatkozott erre egy olyan közegben, ahol a kollégium szobájának öt lakója közül háromnak fekete, rocker bakancs állt az ágya mellett.

Mesélték egy évvel később a szobatársak, hogy igencsak megijedtek a papucsom láttán. Miért? Kérdeztem. Megrémültek a sok tévesen alkotott konstrukció és előítélet hatása alatt. Hiszen a rózsaszínről mindegyikőjüknek a felszínesség, a Barbie-baba stílus rémlett fel – s ki tudja, mi minden más. A papucs volt az iránytű, ami szerint kitalálhatják ki lehet az újabb szobatársuk, milyen szeszélyeket, új, kevésbé várt témákat és élményeket kell majd eltűrniük. Nehezen dolgozták fel a rózsaszín jelenséget a szobában a lányok. Egyszerűen féltek attól, hogy mit von majd magával ennek a színnek a viselője a szoba életébe. Egyébként nem részesítem előnyben ezt a színt, csak egy papucs erejéig vetemedtem akkor a pink hatásra.

Habár manapság a rózsaszín legtöbbször a könnyedség színeként hódít vagy éppen taszít, egykor az erő jelképeként élt a köztudatban. Az egyik legellentmondásosabb szín megmutatja, hogy nem létezik transzkulturális igazság a színek szimbólumának tekintetében. A pink nem mindig csupán a nőiességet, a romantikát hivatott jelképezni – mindig éppen azt jelenti, amivel a társadalom felruházza.

(Illusztráció – Pixabay.com)

Manapság nem vásárolnak a fiúgyerekeknek ezzel a színnel ékesített játékokat, ruhákat. Néhány évszázaddal ezelőtt azonban igencsak férfias színnek minősült a ma lágynak titulált tónus. Sőt „háborús színként” nevezték a rózsaszínt, mert a piros és a vörös színekhez, vagyis a vér színéhez áll legközelebb. A 21. századra azonban mindez átalakult. Vajon el tudnánk-e képzelni manapság egy katonát vagy egy szurkolót rózsaszínű egyenruhában vagy pink pólóban? Sajnos, nem úszná meg szárazon az illető egy focimeccs végét, éppen azért, amit manapság e szín szimbolizál.

A rózsaszín egyértelműen erős érzéseket vált ki – egyeseket vonz, másokat pedig taszít. A nőies dolgok, a szerelem, a romantika jelképe manapság azonban egyre inkább androgün színné változik bizonyos pillanatokban, s mi több, politikai vetülettel megfűszerezve vonul be a szimbólumok világába. A rózsaszín háromszög, amely eredetileg a második világháború ideje alatt a koncentrációs táborokban a férfi homoszexuálisok megjelölése volt, a hetvenes évek óta a homofóbia elleni küzdelem jelképe lett. Mindenki hallott két évvel ezelőtt arról a tüntetésről, amelyen amerikai nagyvárosokban nők százezrei tiltakoztak a jogaikért és Donald Trump elnök lemondásáért. A megmozdulás jelképévé egy rózsaszínű sapka vált, amelyet százezrek rendeltek meg vagy készítettek el saját kezűleg, a közösségi hálókon keresztül.

A rózsaszín szimbolikája minden bizonnyal mára meghaladta a divatbeli attrakció határait, és erős színnek bizonyult. A ruha színe pedig végképp nem a legmérvadóbb egy jellem körülírásához, lehet, hogy rózsaszínű valakinek a külső megjelenése, mégis sötét marad a kisugárzása.