2024. április 19., péntek

Fákat csavart ki, kerítéseket, tetőket rongált meg a vihar

Bácskossuthfalva központjában tombolt leginkább a kedd esti zivatar

Az idén, a koronavírus-helyzetre való tekintettel minden rendezvényüket felfüggesztettek Topolya községben az önkéntes tűzoltó testületek, valamennyi verseny, és az arra való felkészülés a következő évi naptárra tolódott el.

Ennek ellenére nem tétlenkednek, kedden 19 óra tájban ugyanis erős széllökésekkel, jelentős esővel, némi jéggel érkezett a vihar a topolyai községbe, és leginkább Bácskossuthfalvát és Pacsért érintette. Bácskossuthfalván, a központban több évtizedes fenyőfákat csavart ki tövestül, gallyakat tépett le, ezzel nem kevés munkát adva a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltó testület tagságának. Nagy Simon, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy hat helyszínre riasztották őket.

– Többnyire fák okozta károk miatt jelentkeztek nálunk a polgárok, két tűzoltó kamionnal vonultunk ki a helyszínekre, és igyekeztünk megoldani a kisebb-nagyobb anyagi kárral járó feladatokat. A mentési munkálatokat motoros fűrésszel, kötelekkel végeztük el. A viharos szél a központban, a posta illetve a színház körül okozta a legnagyobb kárt, de a Bálint Károly utca és a Bajsai út kereszteződésénél is kellett kidőlt fához kivonulnunk. Két fa az útra dőlt, egy épületre, és két méretes fa landolt villanykarón, illetve gyalogjárdán. Az Ivan Modričin utcában több méter kerítést döntött ki az erős szél. Ugyanebben a közben intenzívebb lehetett a széllökés, hiszen itt tetőcserepeket is lesodort, elmozdított a helyéről – hallottuk Nagy Simontól, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy hogyan oldották meg a vihar utáni kártalanítást Bácskossuthfalván.

– A falunkra lecsapó idei első erősebb vihar miatt elég bonyolult feladatokkal álltunk szembe, a mentések alkalmával, a villanyhálózat-karbantartók közreműködésére is szükségünk volt. Ez amiatt történt, mert ugyan a karóra-vezetékre rádőlt a fa, de nem dobta ki a biztosítékot, tehát takarítás előtt először áramtalanítani kellett a vezetékeket. Szerencsére az áramszolgáltató ügyeletes csapata rövid időn belül reagált a hívásunkra, ezért azzal is viszonylag gyorsan végeztünk. Kedden körülbelül 20 órától 23 óráig tartott Bácskossuthfalván az esti vihar utáni kármentés – hallottuk Nagy Simontól.

Pacsért kisebb mértékben érintette a kedd esti, jelentős csapadékkal járó vihar. Nagy Róbert, a Pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy a faluban több helyen gallyakat tört le és pincét töltött meg vízzel.

– Ahhoz képest, hogy milyen baljóslón gomolygó szürke felhők ijesztgettek bennünket, még szerencsésen megúsztuk. A vihar következtében – főleg a korzón – letört gallyak eltakarítását a helyi közösség vállalta magára. Ezúttal csupán a falu piacterét övező kis közből, a Mellék utcából riasztottak bennünket. Ott az egyik ház pincéjéből kellett kiszivattyúznunk a hirtelen lezúdult és a magának utat tört csapadékot. A központban levő trafik hűtőszekrényét is feldöntötte a szél, itt a rendőrségnek is jelen kellett lennie, hogy jegyzőkönyvezhesse az időjárás következményét, és hogy nem idegenkezűség miatt borult el a hűtő – hallottuk Nagy Róberttől, aki elmondta azt is, hogy a 19 óra környéki viharos széllökésekkel járó heves eső 33 liternyi esőt hozott magával négyzetméterenként, illetve borsószem és meggy nagyságú szemekben lezúdult némi jeget. Mivel esővel esett és nem szárazon, kevesebb kárt okozott a faluban. Ezt követően rövidebb szünet után az éjjel folyamán, szerdára virradóra további 25 liternyi eső hullott, immár heves szél nélkül, csendesebb formában.