2024. április 19., péntek

Jól halad a munka

Kisebb infrastrukturális problémák megoldásán dolgozik a kishegyesi helyi közösség

 A napokban lezúduló nagy mennyiségű csapadék is igazolja a kishegyesi helyi közösség törekvéseit, amelyek az árokhálózat állapotának rendezésére irányulnak. Az elmúlt években rendszeresen dolgoztak az árkok és az átfolyók tisztításán, és ez a munka az idén sem maradt el. Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan dolgoznak az ároktisztításon.

– Eddig kitisztítottuk az árkokat és kibővítettük a Liget utcában, pontosabban a Téglagyár utcát összekötöttük a Liget utcával és a Krivaja folyóval. Munka közben kiderült, hogy pár helyen szükség lesz a betongyűrűk cseréjére, illetve a meglévő átfolyók tisztítására. Ugyancsak befejeztük a Verbászi út Krivajához közel eső részét és a Kókai utcát. Ezeken a szakaszokon folyik le a víz a Krivajába a központból. Ezen a részen még folyamatban van a kitermelt föld elhordása, illetve a betongyűrűk tisztítása. Fontos tudni, hogy a már kitisztított árkokból kiásott föld elszállítása folyamatos, a kommunális közvállalat végzi. Sajnos, eléggé leterheltek, ezért ahogyan érkeznek, olyan ütemben halad a munka. Ha valakit érdekelne a kitermelt föld, az a közvállalatnál jelentkezhet és elszállíthatja. Ezzel segíti a munkát és ha hasznát veszi, akkor ingyen elviheti. Az ároktisztítást folytatni fogjuk a közeljövőben is, sorra kerül az Vasút utca, a Fő utca, valamint a piactér környéke. A Vasút utcában már megkezdődött a munka, viszont több olyan kritikus pont is van, ahol gondot okoz a vízelvezetés – mondta Sipos, majd arról is szólt, hogy a Vasút utca és a Vásártér utca kereszteződésénél, valamint Vasút utca és a Halász utca találkozásánál kell megoldani a vízelvezetési gondokat.

Kitisztított árok a Verbászi úton (Lakatos János felvétele)

Kitisztított árok a Verbászi úton (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség ugyancsak végzi az ágak kivágását a villanyvezetékek közül. Ez egy igen komoly gond számukra, ami egyben anyagi leterhelést is jelent, számolt be a titkár. A közelmúltban sikerült orvosolni ezt a problémát a Fehér Ferenc, a Dudás Kálmán, a Kossuth Lajos és a József Attila utcákban. A munka ez esetben sem áll le, ágvágást terveznek a Balassi Endre utcában, ahol nagyon sok ág benőtt a vezetékek közé. Ugyancsak meg kell oldani ezt a gondot a Csendes utcában, a Széchenyi utcában, a Park utcában, a Petőfi Sándor utcában és a Guyon utcában, közölte a titkár, majd arról is szólt, hogy az ágkivágáson egy helyi magánvállalkozóval és a villanyszolgáltatóval karöltve dolgozik a helyi közösség. Sipos a vezetékek közé benőtt ágak kapcsán arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint a vezetékek felé növő ágakat vágják le, még mielőtt beérnének a drótok közé. Emellett a vezetékek alá ne ültessenek magas növésű fákat. Ha a lakosság kicsit odafigyelne erre a problémára, akkor kevesebb pénzt kellene rá fordítani. Ez azért lenne mindenkinek jó, mert a megmaradó összeget a közvilágítás korszerűsítésére fordítanák, hangsúlyozta a titkár.

Végezetül azt is megtudtuk Sipostól, hogy befejeződtek az útjavítási munkálatok a Szentandrási úton, valamint Napfény utca és a Hosszú utca kereszteződésében. A tervek szerint további útkarbantartási munkák várhatók Vásártér utcában, valamint Vasút utcában.

Nyitókép: Kitisztított árok a Verbászi úton (Lakatos János felvétele)