2024. április 19., péntek

„Befektetett munka és kitartás nélkül nincs siker”

Interjú Lajkó Csanáddal, az NB III-as Nagyatád délvidéki játékosával

Az adai származású Lajkó Csanád 13 éves korában került át az AFK-tól a tóthfalui Nyers István Akadémiára, két évvel később pedig a tehetséges középpályásra felfigyeltek a Ferencvárosnál is, így Csanád a 2015/2016-os idényt a zöld-fehérek U16-os csapatánál tölthette. A 20 éves labdarúgó azóta bemutatkozott az NB III-ban, de készülhetett második ligás csapatokkal is. Pályafutása eddigi jelentősebb állomásairól, illetve a jövővel kapcsolatos terveiről beszélgettünk vele.

Te voltál az első és ezidáig egyetlen játékos, aki a tóthfalui akadémiáról felkerült a Fradihoz. Hogyan sikerült a számodra a Budapesten eltöltött egy év?

Amikor öt évvel ezelőtt kikerültem az FTC-hez, nagyon boldog voltam, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy a legsikeresebb és legnépszerűbb magyar klub mezét viseljék. Sajnos az örömömbe hamar egy jó adag üröm is vegyült, az UEFA-tól ugyanis nem érkezett meg a játékengedélyem, így bajnoki mérkőzésen nem tudtam pályára lépni a Fradi U16-os csapatában. Ennek ellenére szép emlékeket őrzök abból az időszakból, a Ferencváros tagjaként ugyanis részt vehettem a Talents Cup elnevezésű nemzetközi utánpótlás tornán, ahol olyan nagynevű klub ellen is pályára léphettem, mint a spanyol Valencia.

A budapesti egy év után következett számodra a gyulai Grosics Akadémia. Ott mennyi időt töltöttél?

2016 nyarán igazoltam át a gyulai akadémiára, és két szezonon át viseltem a Grosics zöld-fekete mezét. Az első ottani évemben az akadémia U17-es együttesével a 2. helyet szereztük meg az NB II-es bajnokságban, így osztályozót játszhattunk a feljutásért a szombathelyi Haladás ellen. Az idegenbeli 1:1 után sajnos hazai pályán kikaptunk, így ellenfelünk jutott fel az élvonalba.

A következő állomáshelyed Kazincbarcika lett.

A 2017/2018-as idény befejezése után kerültem Kazincbarcikára, ahol egy idő után együtt edzhettem az NB II-es felnőttcsapattal, és egy bajnokin, illetve a Puskás Akadémia elleni barátságos mérkőzésen a keret tagja is lehettem. 2019 tavaszán kaptam egy lehetőséget az NB III keleti csoportjában szereplő Putnok gárdájától, én pedig éltem is vele. Úgy érzem, hogy az a fél év megerősített minden téren, ott tapasztaltam meg először, hogy milyen is a felnőtt foci. A putnoki együttes tagjaként 2019. március 10-én debütáltam a III. osztályban, a Diósgyőr B elleni győztes bajnokin, melyen nekem is, és az egész csapatnak is elég jól ment a játék.

A tavalyi pontvadászatot melyik klubnál kezdted el?

A 2019/2020-as idényt Kazincbarcikán kezdtem el, az ottani tartalékcsapatban, majd a téli szünetben adódott egy lehetőség, ami szakmailag is megfelelőbb volt a számomra, és egy kicsit közelebb kerültem az otthonomhoz is. A téli alapozást így már az akkor még másodosztályú Budafoknál csináltam végig, a rendszeres játéklehetőség miatt pedig az NB III-as THSE Szabadkikötő csapatához kerültem kölcsönbe, náluk azonban a koronavírus-járvány miatt csak két bajnokin szerepelhettem.

Melyek a labdarúgással kapcsolatos további terveid?

Egyenlőre csak rövid távú célokat tűztem ki magam elé. Jelenleg számomra az a legfontosabb, hogy minél többet tudjak játszani új csapatomban, az NB III nyugati csoportjában szereplő Nagyatádban. Úgy vélem hogy a kemény munka és a kitartás elengedhetetlen a sikerhez, az mellett pedig a helyén kell tudni kezelni a dolgokat, a pályán és a pályán kívül is.