2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Három magyar Lengyelországban

Újabb nagy lépés történt a magyar kerékpározás rohamos fejlődésében, miután a tegnap kezdődött Lengyel Körverseny mezőnyében nem kevesebb, mint három magyar is rajthoz állt. Az öt szakaszból álló WorldTour-viadalon a CCC csapatánál Valter Attila, a Mitchelton–Scottnál Peák Barnabás, a Novo Nordisk sorában pedig Kusztor Péter volt az indulók között. Ilyen rangú nemzetközi viadalon korábban évtizedes viszonylatban nem vett részt ennyi magyar. Az összetettben hármuk közül elsősorban Valternek lehet keresnivalója.

2022-ben indul a Tour Koppenhágából

Az eredeti tervekkel ellentétben nem jövőre rajtol Koppenhágából a Tour de France, a dán főváros 2022-ben lesz a start helyszíne. A dánok bejelentése szerint a verseny szervezői és a helyi illetékesek hetek óta tartó tárgyalássorozat után jutottak erre a döntésre.

Azért volt szükség a halasztásra, mert a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) úgy határozott, hogy jövőre a Tour, valamint a Vuelta a España is egy héttel korábban kezdődik a tervezettnél, Koppenhágának azonban ez az időpont nem felelt meg. A francia körverseny ugyanis így június 26-án kezdődik, miközben a dán főváros június 28-án a jövőre halasztott labdarúgó-Eb egyik nyolcaddöntőjének lesz a házigazdája.

A Tour de France startját a tokiói olimpia jövő nyárra halasztása miatt kellett egy héttel korábbra tolni, mivel a viadal ütközött volna az ötkarikás férfi mezőnyverseny időpontjával. Az UCI múlt kedden nyilvánosságra hozott versenynaptára szerint a Tour 2021-ben július 18-án zárul, így a résztvevők gond nélkül indulhatnak a július 24-én esedékes ötkarikás erőpróbán.