2024. április 25., csütörtök

Spanyolország is a sárga zónába került

Gulyás: Fokozott óvatossággal utazzon mindenki külföldre!

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba való utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány. Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon – tette hozzá.

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást – mondta a miniszter. Emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már ott sem alacsony.

Beszámolt arról, hogy a szerdai ülésén a kormány úgy értékelte, romlik a koronavírus-járvány miatti helyzet Európában, van, ahol elég drámai számok vannak. Megjegyezte, hogy Spanyolország mellett más országok is szóba kerültek az átminősítéskor, de azoknál kevésbé radikális volt az emelkedés, ezért egyelőre várnak.

Gulyás Gergely közölte, Magyarországon az eddigi szabályok beváltak, hosszabb ideje 500 és 600 között stagnál az aktív fertőzöttek száma.

Elmondta, Magyarországon azért volt eredményes a járvány első hulláma elleni védekezés, mert mindenki nem csupán igyekezett betartani a kötelező szabályokat, hanem józan ésszel mérte fel a helyzetet és annak megfelelően is viselkedett.

Közölte, az augusztus 20-ai tűzijáték a jelenlegi szabályok szerint megtartható lenne, a kormány azonban döntött úgy, hogy mégse legyenek nagy rendezvények, mert most fokozott óvatosság szükséges. Ezért üdvözlik azt és felelős döntésnek tartják, hogy volt, aki az ültetett koncertet is lemondta, holott azt a mostani szabályok alapján meg lehetne tartani – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, jó remény van, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat. Gulyás Gergely hozzátette: ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban. Ismertetése szerint ma Magyarországon 4 millió 472 ezren dolgoznak; a legutóbbi foglalkoztatási adat 4 millió 457 ezer volt.

Arról, hogy Ukrajna Magyarországot vörös, vagyis a koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyes országnak minősítette, Gulyás Gergely azt mondta: Ukrajnában az egymillió emberre jutó aktív esetek száma 762, Magyarországon 54, ez alapján megítélhető, hogy van-e alapja az ukrán döntésnek. Ugyanakkor a kárpátaljai magyarok közül sokaknak van magyar állampolgársága, őket nem érinti a Magyarországra lépés tilalma, ha pedig az ukrán döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek most Magyarországra, akkor ez a járvány lassítása szempontjából üdvözlendő – tette hozzá.

A koronavírus-vakcina beszerzésére vonatkozó kérdésre a miniszter közölte: egyelőre kutatások folynak, de a magyar kormány is élt a lehetőséggel, és majdnem 5 millió vakcinára kötött le kapacitást. Ugyanakkor jelezte: nem szeretne olyan reményt kelteni, ami pillanatnyilag nem megalapozott, hiszen nem tudják, mikorra készülhet el a vakcina.