2024. április 23., kedd

Egyformák vagyunk!

A magyarkanizsai Gyógyfürdőben tartózkodik nyolc fogyatékkal élő egyetemista, őket látogatta meg a tartományi felsőoktatási titkár

Már visszajáró vendégnek számít a magyarkanizsai Gyógyfürdőben dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár, aki csütörtök délben az ott üdülő, fogyatékkal élő egyetemistákat látogatta meg. Mint mondta, tartományi támogatással járultak hozzá a fiatalok magyarkanizsai tartózkodásához, melyet pénzben nem is lehet és talán nem is kell kifejezni, mert mindennél többet ér látni az ő jókedvüket és az anyagiakban nem mérhető. Mondhatni, hogy immáron hagyományosan Magyarkanizsán töltik a nyaruk egy részét, ugyanis ez a harmadik év, hogy az egyetemisták a Gyógyfürdő által nyújtott lehetőségeket élvezik. A titkár elmondta, hogy kiváló helyet találtak a fiataloknak, ezt bizonyítja, hogy évről évre vissza is térnek, de ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy beszélgessen velük.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

– A létszámot sajnos idén kénytelenek voltunk a fennálló helyzet miatt lecsökkenteni, az előző években megszokottakhoz képest, most nyolc egyetemistát és nyolc kísérőt tudtunk Magyarkanizsára küldeni, hogy részt vegyenek az itt fellelhető és kihasználható tevékenységekben és lehetőségekben. Összesen húsz napot tölthetnek el itt, ebben viszont az előző évekhez képest növekedés mutatkozik, mert máskor tíz napig maradhattak. Remélem és bízom benne, hogy emlékezetes húsz napjuk lesz itt a fiataloknak, akik majd feltöltődve térnek vissza otthonaikba a híres magyarkanizsai vendéglátást és gyógyturizmust kiélvezve. Ezek az egyetemisták ugyanolyan értékes tagjai társadalmunknak, mint egészséges társaik, ezt is szeretnénk kifejezni, és éreztetni velük a támogatásunk által. Hárompilléres híd épül itt, melynek tartói a tartomány, a gyógyfürdő és természetesen az egyetemisták. Egy olyan fát ültettünk el, ami alatt nemcsak ma, hanem remélem, a későbbiekben is hűsölhetünk és meg tudjuk tartani ezt a szép hagyományt, hogy ezek a fiatalok évről évre itt tölthessenek egy vagy két hetet – fejezte ki reményét dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár.

Snežana Adžić, a Gyógyfürdő igazgatónője is örömét fejezte ki, hogy a fiatalokat vendégül láthatják.

– A tartományi titkárságnak köszönhetően már harmadik éve tudjuk vendégül látni az Újvidéken tanuló egyetemistákat, akik a szórakozás és művelődés mellett rehabilitálódhatnak is. Minden előírást betartva látjuk vendégül a fiatalokat, akik, reméljük, hogy amellett, hogy jól érzik itt magukat, jóhírünket is viszik. Az elmúlt időszakban különösen nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk az elkövetkezendőkben is arra, hogy a fogyatékkal élők is teljes mértékben tudják használni minden szolgáltatásunkat.

Ana Ilić, a fogyatékkal élő egyetemisták újvidéki egyesületének vezetője elmondta, hogy nagyon jól érzik magukat Magyarkanizsán, ahová már szinte ismerősként térnek vissza.

– Köszönettel tartozunk a tartományi kormánynak azért, hogy immáron harmadszor lehetünk itt. Örülök, hogy a titkár úr és munkatársai meglátogatnak minket, ezáltal is tanúságot téve arról, amiről minden évben biztosítanak minket, hogy amellett, hogy az ittlétünket anyagilag támogatják, ugyanúgy tekintenek ránk, mint egészséges társainkra. Végeredményben mindannyian egyformák is vagyunk, ezt érezzük itt Magyarkanizsán! – mondta az egyetemista, aki reményét fejezte ki, hogy ez a hagyomány nem szakad meg.