2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A 3 százalék napjai

Predrag Kon: Az, hogy a járvány mikor ér véget, kizárólag a polgároktól függ

A mai SARS-CoV-2 helyzetelemző jelentés értelmében egy nap alatt 10.033 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 299 eredménye volt pozitív (3 százalék). Egy nap alatt hivatalosan 7 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 621-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,27 százalék. Lélegeztetőgép segítségére 120 személynek van szüksége. Kórházban jelenleg 3224 személyt kezelnek. A járvány kezdete óta 723.137 koronavírus-tesztet végeztek el az országban és 27.332 fertőzött személyt azonosítottak. Csütörtökön indoklás nélkül lemondták a napi helyzetelemző sajtótájékoztatót.

A LEGIDŐSEBBEK IS FELÉPÜLHETNEK

Az ország legnagyobb ideiglenes COVID-kórháza jelenleg a belgrádi Štark Arénában működik. Dr. Predrag Bogdanović elmondása szerint a 360 ággyal felszerelt arénában jelenleg 32 pácienst gyógyítanak. Ebben a létesítményben a közepes, valamint a közepesen súlyos tünetekkel kezelt pácienseket helyezik el. A páciensek nem kizárólag belgrádi illetékességűek, az ország egész területéről érkeznek, legtöbbjük 30 és 55 év közötti. A tervek szerint a létesítmény a COVID-rendszerben marad, hiszen felszereltsége a súlyos klinikai kórképpel kezelt páciensek elhelyezését is lehetővé teszi, másrészt pedig fontos, hogy a többi kórház fokozatosan visszatérjen a COVID előtti mindennapokba, emelte ki Predrag Bogdanović a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, majd érdekességként kiemelte, hogy az itt kezelt páciensek közül a legidősebb egy 1936-os születésű, čajetinai asszony volt, aki 25 nap gyógykezelést követően egészségesen térhetett haza. A legfiatalabb páciens egy 2002-es születésű személy volt, aki szintén gyógyultan hagyhatta el a létesítményt.

TOVÁBBRA IS MANIPULÁCIÓRA GYANAKSZANAK

Ivana Prokić Hollandiában dolgozó járványügyi szakértő, az Összefogással a COVID ellen kezdeményezés egyik aláírója egyetért azokkal az értékelésekkel, hogy a közzétett járványügyi mutatók feltehetőleg továbbra sem pontosak.

– Ha tudjuk, hogy hányan betegedtek meg, hányan gyógyultak meg és hányan hunytak el, akkor ezeket a számokat folyamatosan össze kell adnunk, hogy ekképpen kövessük a mutatók pontosságát. Ugyanakkor tíz napra visszamenőleg akármikor összeadjuk ezeket a számokat, azok nem ugyanazt az eredményt adják. Azt nem tudom, hogy ez a nem kellő felkészültségre, vagy az oda nem figyelésre, vagy valami egészen másra vezethető-e vissza. Nem világos, hogy a számokkal személyes, vagy politikai okokból manipulálnak, ugyanakkor a válságstáb feladata az, hogy ismerje a valós járványügyi mutatókat. Amíg ezek nem ismertek, addig nem lehet tudni, milyen járványügyi intézkedések foganatosítása indokolt – nyilatkozta Ivana Prokić az N1 Tv-nek.

A szakértő véleménye szerint a járvány kezdetén hatályos intézkedések, elsősorban a kijárási tilalom, nem minősíthetőek megfelelőnek. Epidemiológiai szempontból az a legegyszerűbb, ha bezárják az embereket, ugyanakkor ez az intézkedés egyrészt hátrányos a bizonyos más megbetegedésben szenvedők tekintetében, másrészt pedig az embereket egyszer ki kell engedni, akkor pedig, egyéb intézkedések hiányában, azt csinálnak, amit akarnak, érvelt Ivana Prokić.

KON NEM JAVASOLTA A KIJÁRÁSI TILALMAT

Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja tegnap is reagált az említett, orvosok indította kezdeményezésre, majd megismételte korábbi kijelentését: értékelése szerint ugyanazon az oldalon állnak és ugyanazt a célt támogatják.

– Nekem az a feladatom, hogy tudásommal szolgáljam a hazámat. Az, hogy egyesek az országot egy, vagy két személlyel egyenlítik ki, számomra nem mérvadó. Az egészségügyi válságstáb orvos tagjainak az álláspontja egységes, addig folytatjuk munkánkat, amíg az arra felhatalmazottak, ha úgy látják jónak, le nem váltanak bennünket – fogalmazott Predrag Kon az N1 Tv-nek nyilatkozva.

Azzal kapcsolatban, hogy a járványügyi mutatók indokolttá teszik-e a fellélegzést, a szakértő közölte: a válasz attól függ, hogy kit kérdeznek. A kórházban alkalmazott egészségügyi dolgozók továbbra is súlyos klinikai kórképpel kezelt páciensek életéért küzdenek, így a rájuk nehezedő nyomás egyelőre nem csökkent, emelte ki Predrag Kon, valamint hozzátette, hogy ezzel egyidejűleg az is evidens, hogy kevesebben jelentkeznek a betegség tüneteivel az ország COVID-rendelőiben. Ez elsősorban Belgrádban érezhető, jegyezte meg a válságstáb tagja.

– A járvány kezdete óta időről időre változtak a járványügyi intézkedések. Egyértelmű, hogy a döntéshozók a választási kampány ideje alatt és a választásokat követő éjszaka szervezett ünnepségeken nem tartották tiszteletben a vonatkozó döntéseket. Az szintén evidens, hogy a június 10-ei labdarúgó-mérkőzést nem lett volna szabad megtartani. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a járvány kezdetén nagyon gyorsan kellett intézkedéseket foganatosítani. Akkor kevesebb volt a súlyos tünetekkel kezelt páciens, ezért a COVID-kórházaknak is több kategóriája volt. Jelenleg nincsen az enyhe kórképű páciensek számára előirányzott COVID-kórház, mindegyik egyenrangú ebből a szempontból. A korábbiakhoz képest jelenleg nincs hatályban kijárási tilalom, ehelyett zárt helyiségekben kötelező védőmaszkot viselni, valamint korlátozott a gyülekezési szabadság. Ezek mind azt szemléltetik, hogy a járvány ideje alatt változtak az intézkedések – taglalta Predrag Kon, aki elismerte, hogy a járvány aktuális fellángolásának a kezdetén nem javasolta a mozgásszabadságnak a kijárási tilalom formájában történő korlátozását, erről Aleksandar Vučić államfővel is beszélgetett. Ennek a lehetősége egyszer sem szerepelt a válságstáb napirendjén, nyomatékosította a szakértő, aki szerint ha ismét elrendelték volna a kijárási tilalmat, annak legalább hét napig kellett volna tartania, ám annak lejártát követően a vírus ismét elkezdett volna terjedni. Az, hogy a járvány meddig tart, egyedül a polgároktól függ, azaz attól, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket, amelyek azt a célt hivatottak szolgálni, hogy megállítsák a vírus körforgását, emelte ki végül Predrag Kon.