2024. március 29., péntek

40 millió euróval csökken a bevétel

A járvány a közlekedésen is érezteti hatását

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter értékelése szerint az idén az ország autópálya-használati díjból származó bevételei 40-45 millió euróval csökkennek a tervezetthez képest.

Zorana Mihajlović a Putevi Srbije Közvállalat autópálya-használati díj megfizettetési részlegében tett tegnapi látogatása során (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović a Putevi Srbije Közvállalat autópálya-használati díj megfizettetési részlegében tett tegnapi látogatása során (Fotó: Beta)

A leköszönő miniszter szavai szerint a múlt év ugyanazon időszakához képest az idén augusztus 3-áig 5,4 millió gépjárművel kevesebb használta a szerbiai autópályákat, így az ország bevételei eddig 3,5 százalékkal, azaz 500 millió dinárral csökkentek. A Beta hírügynökség összeállításának értelmében a miniszter arról biztosította a közvéleményt, hogy a bevételkiesés nem befolyásolja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, az továbbra is prioritást élvez az államvezetés számára.

– Szerbia az elmúlt néhány évben 350 kilométernyi autópályát fejezett be és adott át rendeltetésének. Az autópályák használata az idén a járvány miatt csökkent. Ugyanakkor a járvány nem tart örökké, így továbbra is fejlesztjük a közlekedési infrastruktúrát. Jelenleg több mint 200 kilométernyi autópálya kiépítése van folyamatban. Ezek az autópályák néhány éven belül bekerülnek a megfizettetési rendszerbe. Augusztus végén közbeszerzési pályázatot hirdetünk meg a Niš–Pločnik közötti szakasz megépítésére – taglalta Zorana Mihajlović.

Milenko Caković, a Putevi Srbije Közvállalat autópálya-használati díj megfizettetési részlegének az igazgatója arról számolt be, hogy jelenleg 820 kilométeren fizettetik meg az autópálya használatának a díját. Tavaly nagyjából 57 millió gépjármű használta a szerbiai autópályákat, a bevételek az úthasználati díjból 27 milliárd dinárt tettek ki, emelte ki Milenko Caković.

A Putevi Srbije arra használja ki a csökkenő forgalom időszakát, hogy az év végéig helyreállítson 190 kilométernyi autópályát, mondta Zoran Drobnjak megbízott igazgató, aki pozitívumként emelte ki, hogy a múlt évhez képest az idén 17 százalékkal többen használják az elektronikus megfizettetési rendszert. Jelenleg a személygépkocsik 60 százaléka és a tehergépkocsik 77 százaléka veszi igénybe az említett rendszert, tette hozzá Zoran Drobnjak.