2024. április 25., csütörtök

Pénteken érkezik az újabb állami bértámogatás

A minimálbér 60 százaléka, vagyis foglalkoztatottként mintegy 18 ezer dinár kifizetését kezdi meg pénteken az állam. Ettől függetleneül az érintettek várhatólag csak a jövő héten vehetik fel a pénzt. Az összegre egyébként 235.372 vállalat 1.016.535 dolgozója jogosult, tudta meg a Tanjug hírügynökség.

Az államkasszából 18,4 milliárd dinárt fordítanak erre a célra. Az előző hónapokban a minimálbér összegével segítette a munkavállalókat és a munkáltatókat a szerb kormány, most az összeg 60 százalékával. A mostani támogatás azokra is vonatkozik, akik március 15-e és július 20-a között indították el vállalkozásukat. Azok a cégek, amelyek már júliusban igényelték a támogatást, automatikusan részesülnek a mostani kifizetésből.

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint a támogatást igénylő vállalatokat arra kötelezik, hogy legalább még 3 hónapig foglalkoztassák a munkavállalókat. A munkaadók a foglalkoztatottak legfeljebb 10 százlékát bocsáthatják el az utolsó havi támogatás befizetése utáni három hónap alatt, vagyis az év végéig. A minimálbér 60 százalékát a már meglevő, ún. covid-számlákra utalják át, és kizárólag bérezésre használható fel.