2024. április 18., csütörtök

„Stefan Nemanja 23 méteres szobra a szakma és az újkori Szerbia megcsúfolása"

Újradikális giccsként látja a történész a tervezett belgrádi szoborállítást

Egy hét leforgása alatt elvesztettük Miodrag Živković szobrászt és megkezdődik Stefan Nemanja szoborhelyének kialakítása – nyilatkozta Radina Vučetić történész a NIN-nek, miközben leszögezte, hogy „ez a szerencsétlen 23 méteres szobor leghűbben jelképezi az egykori kozmopolita Belgrád eltűnését”. A történész szerint Živković remekműveket hagyott hátra, közöttük a New York-i Modern Művészetek Múzeumában az ő műve pecsételte meg leginkább a jugoszláv szocialista modernizmust bemutató kiállítást. 

Nem csak műveiben, hanem etikailag és morálisan is Szerbia jobb arcát képviselte. Egyenes tartását, elkötelezett szakmai kiállását nemrég bizonyította, amikor lemondott a Stefan Nemanjának állítandó szobor zsűritagságáról – nyilatkozta Vučetić. Mint mondta, ha egyszer a történészek ennek a szégyenteljes szobornak a felállítása után kutatnak, irányadó lesz számukra Živković lemondó levele, mely a szakmai integritás mesterpéldája. A történész szerint a szobor a haladó Szerbia, a kozmopolitizmus, a szakma, a művészet és nem utolsó sorban az ország megcsúfolása, újradikális giccs.

A nyilatkozattól függetlenül polgárok online aláírásgyűjtésbe fogtak, amivel elégedetlenségüket fejezik ki a szerb főváros Száva-terén felállítandó szobor miatt annak oda nem illő méretei miatt, a történelemmel való visszaélés, és a város „haladó” giccs-csé való lezüllesztésében.

Goran Vesić Belgrád alpolgármestere szerint a jövő hétvégén, augusztus 15-én kezdődik a szobor helyének kialakítása, és a tér rekonstruálása. A Beoinfo megtudta, hogy a szobort tíz teherautó fogja elszállítani Oroszországból, az első négy jármű augusztus 7-én indul, az utolsó kettő pedig szeptember 15-én érkezik meg. Hamarosan azonban megérkeznek az oroszországi munkások, őket szeptemberben követi Alekszandar Rukavisnikov szobrász, aki felügyeli majd a munkálatokat. A tervek szerint a munkálatokkal október 15-éig elkészülnek, tudta meg a FoNet és a Danas.