2024. április 23., kedd

Történelmi gazdasági visszaesés Svédországban

Rekordmértékben, több mint 8 százalékkal csökkent Svédország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben, annak ellenére, hogy a svéd kormány a többi európai országtól eltérően kezdettől fogva enyhébb intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány elleni harcban.

A svéd statisztikai hivatal első becslése szerint a második negyedévben a gazdasági tevékenység 8,6 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, 8,2 százalékkal pedig éves viszonylatban. A hivatal 1980 óta jegyzi az adatokat, de még soha nem mértek ilyen mértékű visszaesést egy negyedév alatt.

A kormány legutóbbi, júniusi előrejelzése a svéd gazdaság 6 százalékos visszaesését valószínűsíti egész évre. Ilyet legutóbb 1940-ben jegyeztek fel. A gazdasági zuhanás a második negyedévben azt mutatja, hogy az ország az enyhe korlátozások ellenére sem volt védett a járvány gazdasági hatásaival szemben. Mivel azonban a gazdaság jobban teljesített az első negyedévben, Svédország a jobban teljesítő országok között található.

Más európai országokkal ellentétben Svédország nem zárta be a polgárait a koronavírus miatt, és nyitva tartotta a kávézókat, éttermeket és a vállalatokat. A svéd kormány szüntelenül hangsúlyozta, hogy a céljuk nem a gazdaság megmentése, hanem a polgárok egészségének a megőrzése. Az eredmények azonban elmaradtak, ugyanis az országban eddig mintegy 80 000 személy fertőződött meg, az elhunytak száma pedig meghaladja az 5700-at, így lakosságarányosan Svédország a járványtól jobban sújtott országok közé tartozik.