2024. április 25., csütörtök

A tavalyinál jobb ára lesz a napraforgónak

Rekordtermést ígér a szója és a kukorica

Átlagos napraforgótermésre számíthatnak az idén a szerbiai mezőgazdasági termelők, szójából és kukoricából viszont rekordmennyiség várható, hacsak az időjárás nem szól közbe – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület igazgatója.

– A napraforgó betakarítása hamarosan kezdődik, a hozamokban nagy különbségek lesznek az ország egyes vidékei között, átlagban 3 tonnán felüli termés valószínű hektáronként. A nemzetközi piacon 280–300 euró tonnája, és ha Szerbiában is ilyen ára lesz, akkor 33–35,5 dinárra lehet számítani. Ez valamivel jobb, mint a tavalyi ár, amikor 31-32 dinárt fizettek a napraforgóért. Várható, hogy versengés alakul ki a felvásárlók között, így majd természetesen felfelé kúszik az ár is, de hogy kielégítő lesz-e a termelők számára, ezt még nem tudni – mondta Saković. Szerinte a gazdáknak a nagyobb haszon érdekében növelniük kellene a gabonafélék és az olajnövények hozamát, nem pedig arra várniuk, hogy majd évről évre jobb lesz az ár, és hogy a kevés termés is jó pénzt hoz.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulásának vezetője azt mondta, hogy napraforgóból az idén rekordtermésre nem lehet ugyan számítani, de egy szolid, 3-3,5 tonnás átlag biztosan meglesz. Egyes kereskedők már napokkal ezelőtt 36-37 dináros szerződéseket kínáltak, de a termelőknek 40 dinár alatt nem kifizetődő eladni. Jakšić emlékeztetett a 2012. évre, amikor 55-60 dinárt fizettek a napraforgóért, majd ez az ár már a következő évben megfeleződött, ami miatt a gazdák erősen tiltakoztak.

Tavaly, mint ismeretes, a Victoria Group, az olajnövények legnagyobb hazai felvásárlója előlegként 25 dinárt fizetett, majd augusztus végén közzétette a 29,5 dináros végső árat.

Az idén Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter már márciusban jelezte, hogy jobb ára lesz a napraforgónak, mint tavaly, és hogy 35 dinár alá nem megy. A legnagyobb hazai feldolgozók már február végén közzétették, hogy 300 eurót készek fizetni a napraforgó tonnájáért.

Az idén az országban 220.000 hektáron terem napraforgó, évente átlagban 100.000 tonnát szállítanak külföldre, és 20.000–50.000 tonnát hoznak be. Tavaly a Žita Srbije képviselője az újvidéki mezőgazdasági vásáron arról számolt be, hogy a napraforgó-kivitel elérte a 145.000 tonnát, az idei tavaszon viszont, amikor a járvány miatt rendkívüli állapotot hirdettek, a kormány átmenetileg megtiltotta a napraforgó és a belőle készült olaj kivitelét.

Nyitókép: Fotó: Ótos András