2024. március 28., csütörtök

Milyen munkával lehet havi 2000 eurót megkeresni Szerbiában?

Németország keresi a munkavállalóinkat

Manapság ha fel szeretnénk újítani lakásunkat vagy házunkat, esetleg megjavíttatnánk egy elromlott készüléket, akkor nem keveset kell várnunk egy jó mesterre.

A felújítási és építkezési munkálatok legnagyobb része egyébként is nyáron történik, amihez most hozzáadódtak a karantén miatt áprilisban és májusban elhalasztott tatarozások. Ennek következtében a mesterek hiányával kell szembenéznünk, akikből egyébként is egyre kevesebbet találunk a munkaerőpiacon.

Az igények ellenére kevés érdeklődés mutatkozik a festő, vízvezeték-szerelő, kőműves, asztalos, villanyszerelő, csempéző, hegesztő szakma iránt. Azok a fiatalok közül, akik mégis ezek mellett köteleződnek el, sokan az iskola befejezése után külföldre távoznak a jobb munkafeltételek és magasabb fizetés miatt.

Goran Rodić, a Szerbiai Építőipari Kamara alelnöke a Blic Biznisnek adott nyilatkozatában kifejtette, mivel a piacon kevés a jó mester, ezért jelentősen megnövekedtek a napidíjak, s még jó pénzért is nagyon nehéz szakképzett, jó munkásokat találni.

– A csempézők, asztalosok, villanyszerelők több mint 2000 eurót kereshetnek havonta. A napidíjak 60 és 100 euró között váltakoznak. Mindenkinek, aki jó mestert akar, fizetnie kell érte, senki sem fog napi 30 vagy 40 euróért dolgozni – mondta Rodić. Szerinte a munkáltatóknak meg kell találniuk a módját, hogy többet fizethessen a mestereknek, hogy ne menjenek külföldre. Az építőipari kamara alelnöke úgy véli, hogy az igazi mesterek 55 év felettiek, sokéves munkatapasztalattal.

A német munkáltatók szerint a Nyugat-Balkánon élő munkavállalók további bevándorlása nélkül az országban működő vállalatok nem fognak megfelelő munkaerőt találni. Ezért Németország egy új, 2023-ig hatályos szabályt készít, mivel a régi, 2016 óta hatályban lévő az év végén lejár. Nem hivatalos források szerint a munkavízumok továbbra is érvényesek lesznek, de a nyugat-balkáni vendégmunkások számát évi 25.000-re korlátozzák. A szabályok leegyszerűsítik a munkavállalók belépését a német munkaerőpiacra, megkönnyítve a vízum megszerzését a német nyelv ismerete és a megfelelő szakképzettség nélkül.

A Német Munkaadók Szövetségének építőipari ágazata szerint az elkövetkező néhány évben 150. 000 építőmunkás megy nyugdíjba, akiknek a helyére nehéz lesz képzett és tapasztalt mestereket találni.