2024. április 24., szerda

Hogy zökkenőmentesebb legyen az iskolakezdés

Kartont, műanyagot, régi gumikat, műszaki cikkeket gyűjtenek a rászorulók megsegítésére Bácskossuthfalván

A koronavírus miatti védekezés, illetve rendkívüli állapot kezdetén bevezetett, a legnagyobb mértékben az idősebbeket érintett kijárási tilalom idején magán kezdeményezésre kelt életre a Facebook közösségi hálózaton a Morovica összefog elnevezésű csoportosulás.

Beszédes Andrea tanárnő ötletéhez rövid időn belül több százan csatlakoztak érdeklődőként, vagy segítő szándékkal. A korlátozások feloldása után tovább folyt a rászorulók megsegítésének szándékával a falubeli kisboltok, faluból elszármazott támogatók bevonásával zajló „dobozos akció”, amikor is tartós élelmiszert gyűjtöttek a szegény sorsúaknak, illetve pelenkaadományokat juttattak el kisbabák, betegek részére. Mára újabb lendületet vett a csoport tevékenysége, újrahasznosítható, illetve újra értékesíthető hulladékot gyűjtenek, adnak el, illetve a még használható bútorokat juttatják el a rászorulóknak. A bevételből rászoruló családokban élő gyerekek iskolakezdését támogatják majd, az ehhez kapcsolódó gyűjtési megmozdulások szervezési feladatait hét hölgy látja el, többek csatlakoztak hozzájuk.

– Először csak a papírt és a kartont gyűjtöttük, aztán idővel rájöttünk, hogy átveszik például a lecserélt autó- és traktorgumikat is, mint ahogy bizonyos elektromos hulladékot, dunsztosüveget. A „lomtalanítási” gyűjtési akciónk kezdetét általában a Facebookon hirdetjük meg, és ami után befutnak a felajánlások, összeállítjuk az útitervet, megszervezzük az elszállítását. Minden második héten zajlik gyűjtés, a következő alkalomra például már 30 háztartás jelezte, hogy van mit elszállítani tőlük. Mivel az idősebbeknek nincs internetjük, ezért a csoportosulás aktív tagjai értesítenek egy-egy utcabelit az akció kezdetéről, illetve, hogy készítsék ki az „eldobandó”, régi holmijukat. Itt köszönetet kell mondanom valamennyi segítőnek, és a kiskereskedésekben dolgozóknak, akik hozzájárultak a sikereinkhez. A továbbiakban is várjuk szeretettel a hölgyeket, valamint az erős férfiakat, akik adott esetben a traktorjukkal, pótkocsival tudnának közreműködni – tette hozzá a Morovica összefog csoport vezetője.

– Csatlakoztunk Tóth Erika, Segíts, hogy segíthessünk! elnevezésű megmozdulásához is. Ő évek óta ruhákat, háztartási cikkeket, konyhai eszközöket, bútorzatot gyűjt és juttat tovább a rászorulóknak. Emellett igyekszünk a hozzánk hasonló küldetéssel rendelkező szervezetekkel is fenntartani a kapcsolatot, így Zentáról szoktunk kapni hasznos, és szívet melengető tanácsokat, tapasztalatokat – hallhattuk, majd az iránt érdeklődtünk, hogy hogyan tudják kiszűrni azokat a családokat, akik adott esetben méltatlanok a jóindulatú segítségre.

– Ez egy rendkívül érzékeny és kényes terület, de amikor az ember bele néz a kis, maszatos arcú, szakadt ruházatú, mezítelen lábon járó, éhes gyerekek szemébe, akkor már nem azt nézi, hogy a szülők milyen felelőtlenek, iszákosak, vagy hogy mire költik el a szociális segélyt. Csak az őszinte gyermeki tekintet az, ami lebeg előttünk. Természetesen igyekszünk észszerűen megszervezni a jótékonysági akcióinkat, így például azokhoz a családokhoz, ahol szemmel láthatóan halmokban, vagy szerteszét áll az udvarban a ruha, már nem juttatunk ismét. A felajánlott számítógépet, kerékpárt olyan gyermeknek adjuk tovább, aki valamilyen kiemelkedő teljesítménnyel, példás magaviselettel rászolgált arra. Ha fogalmazhatok így, „szerencsére” vannak olyanok, akik önhibájukon kívül élnek nehéz körülmények között, de tisztességes munkával igyekeznek megkeresni a család szerény betevőjét, és megbecsülik a segítséget, értékelik a feléjük nyúló kezet. Emellett kiemelten kezeljük az idős, rászoruló falubelieket, a nagycsaládosokat, valamennyi szívszorító körülmény között élőt – hangsúlyozta Beszédes Andrea, aki elárulta, hogy a gyűjtési akciótól függetlenül várják a tanszerfelajánlásokat, illetve köszönetet mondott annak a faluból elszármazott, Újvidéken élő, névtelenséget kérő nyugdíjas tanárnőnek, aki nagyobb tételben járult hozzá az iskolakezdés kapcsán szervezett megmozdulásukhoz.