2024. március 28., csütörtök

Jótékonysági akció a Facebookon

Naponta akár 5000 euró is összegyűlik Olivér gyógyulása érdekében

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnél egyhónapos korában egyes típusú spinális izomatrófiát állapítottak meg. A csecsemőnek február folyamán egy életmentő gyógyszerre volt szüksége, és ennek érdekében igazi közösségi összefogás tanúi lehettünk – rövid idő alatt 180 000 dinárt sikerült összegyűjteni a kisfiúnak. Olivér állapota stabil, ám javulása érdekében szüksége van a Zolgensma nevű gyógyszerre, valamint egy génterápiára, aminek ára kétmillió euró körül van. A család és a segíteni szándékozó polgárok nem adták fel a küzdelmet, és július végén egy Facebook-csoportot hoztak létre Vajdasági jótékonysági licit névvel, és az ott befolyt összeget a kisfiú gyógyítására fordítják. A csoport rendkívül népszerű, tagjainak száma rövid idő alatt elérte a tízezret, és naponta 200–400 licit jár le. A csoportról annak elindítója, a magyarkanizsai Gajdos Bajusz Zolna nyilatkozott lapunknak.

– Már több jótékonysági liciten is részt vettem, mint felajánló és mint licitáló egyaránt. Olivér hivatalos Facebook-oldalán láttam, hogy Magyarországon létezik már ilyen csoport, ezért megkérdeztem Tímeát, Olivér édesanyját, mit gondolna arról, ha én is kezdeményeznék Vajdaságban egy ilyen csoportot. Július 26-án, vasárnap délután az ő beleegyezésével létrehoztam a csoportot. Felkerestem azt a pár embert, akiről tudtam, hogy hozzám hasonlóan szeretnek segíteni, és megkértem őket, hogy hívják meg ismerőseiket a csoportba. Hétfő délelőttre már annyian csatlakoztak, hogy nem tudtam egyedül irányítani a csoportot, ezért felkerestem Raffai Sárát, aki rengeteg lehetőséget tudott mutatni a Facebook-csoport működésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően másfél hét után már 4 különböző csapat, vagyis 15 ember próbálja koordinálni a csoportot. Túlzás lenne azt mondani, hogy a világ összes országából vannak tagjaink, viszont rengeteg olyan bejegyzéssel találkoztam, ahol PayPal utalással történt a fizetés, azzal a megjegyzéssel, hogy a nyertes licitáló itt élő hozzátartozója veszi át a licit tárgyát. Volt olyan licitálónk, aki 17 licitet nyert, pedig Amerikában él, és a jótékonykodás mellett így kedveskedett a hozzá közelállóknak – fogalmazott Gajdos Bajusz Zolna.

Mint megtudtuk, jelenleg több mint kétezer egységre lehet licitálni, a ruháktól, cipőktől kezdve, a gyermekjátékokon, élelmiszereken, jószágokon, elektronikus gépeken, könyveken, festményeken, ékszereken át egészen nyaralásokig, telelésekig, ritka érmékig és dedikált tárgyakig, valamint különféle szolgáltatásokig. Az aktivista elmondása szerint a tárgyakra változó számú ajánlat érkezik.

– Vannak olyan licitek, amikre nem érkezik ajánlat, viszont mi ilyenkor felkérjük az ajánlattevőt, hogy próbálja meg újra, és második körben 10–12 ajánlat is érkezik rá. Az eddigi legtöbb ajánlat egy felajánlásra 55 volt. A lejáró licitek száma 200–400 darab között van naponta. Az első licitek lejártának napján 78 000 dinárral zártunk, azóta ez az összeg folyamatosan nő és naponta 2000–5000 euró között mozog, ami hihetetlen összefogásról és emberségről tesz tanúbizonyságot. A licitálók mellett rengetegen felkeresnek bennünket, hogy hogyan tudnának segíteni. Ezekre az üzenetekre sajnos leginkább éjszaka szoktam válaszolni, viszont ez sem tántorított el még senkit. Legtöbben közülük külföldiek, és a PayPal utalást szokták választani – mondta Gajdos Bajusz Zolna, akitől azt is megtudtuk, hogy szervezés alatt van egy jótékonysági akció a „Kanizsa” cserkészcsapat részéről, amelyre azonnal sort kerítenek, amint a gyülekezésre vonatkozó intézkedések azt megengedik.