2024. április 25., csütörtök

Próbaüzemben az új szökőkút a város főterén

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A hét elején a központban található új szökőkút területéről elszállították a fel nem használt építőanyagokat, leszerelték a munkások számára felállított mobilhelyiségeket, majd a munkagépek is eltűntek. A szökőkút kiépítésének munkálatai ugyanis befejeződtek. A létesítményt azonban még nem vehetik használatba a szabadkaiak, ugyanis jelenleg a szökőkút próbaüzeme zajlik. Ezért egyelőre a vasrácsos kerítést sem szerelték még le. A polgárok azonban, ha arra járnak és szerencséjük van, már láthatják működés közben a szökőkutat, amely a vízsugarakat akár négy méter magasra is fellövellheti. A vizet összesen 77 különböző nagyságú szórófej – a szökőkút központi részén 61, a szélein 16 – szolgáltatja. Mindegyik szórófej mellé kilenc LED lámpa van felszerelve, amelyek több programmal is tudnak működni.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az új talajszinti, kör formájú komplex szökőkútrendszer, amely az egykori zöld szökőkút helyén lett kialakítva, 3300 négyzetméteres területet foglal el a központi sétányon a Népszínház, a könyvtár és a városháza közötti területen. A szökőkút körül egy park található. A hat nagy virágtartóba már tavasszal elhelyezték a növényeket és a facsemetéket. A kihelyezett majdnem nyolcvan padon 300 személy számára van ülőhely. Emellett a területet utcalámpák veszik körül, szemetesládák vannak kihelyezve, és egy reklámoszlop is található itt.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, a zöld szökőkutat február 4-én kezdték el lebontani. A Szabadka korábbi szimbólumaként számon tartott zöld szökőkutat 1985-ben építették Zsolnay kerámiából. A karbantartási munkálatok elmaradása miatt azonban a szökőkút gyorsan romlásnak indult, végül 2011-ben lezárták. Az azóta eltelt időszakban több terv is született a zöld szökőkút felújításával kapcsolatban. Tavaly vált biztossá, hogy a zöld szökőkutat lebontják, és helyébe egy újat építenek.

Az új szökőkút kiépítésének értéke összesen 123,5 millió dinár, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég és az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulás, az építkezési munkálatok szakmai felügyelete pedig a szabadkai Support Project Kft. feladata.